Ετικέτες


Του Γεωργίου Μωυσιάδη συν/χου οδοντιάτρου

αλτζ

1)Απώλεια μνήμης ιδιαίτερα πρόσφατων πληροφοριών, αλλά και η αμνησία ημερομηνιών σπουδαίων γεγονότων για τα οποία ρωτά και ξαναρωτά ο ασθενής ,αυξάνοντας την ανάγκη να βασιστεί σε βοηθήματα μνήμης πχ ηλεκτρονικές υπομνήσεις, το δέσιμο ενός δακτύλου κλπ.

-Διαφορά από την απώλεια μνήμης φυσιολογικών ηλικιωμένων είναι ότι οι τελευταίοι θυμούνται αργότερα ενώ οι πάσχοντες από Αλτζχάιμερ όχι.

2) Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αλλαγές στην ικανότητά τους να ακολουθήσουν ένα σχέδιο στην δουλειά τους, η να διαχειριστούν λογαριασμούς η να κάνουν πράγματα που στο παρελθόν έκαμαν με ευκολία και σε λιγότερο χρόνο.

-Διαφορά από φυσιολογικούς ηλικιωμένους είναι ότι οι τελευταίοι καμιά φορά κάνουν λάθη αλλά τα διορθώνουν γρήγορα.

3) Άνθρωποι με Αλτζχάιμερ το βρίσκουν συχνά πολύ δύσκολο να επιτελέσουν καθημερινές ασχολίες, έχουν προβλήματα οδήγησης , προβλήματα διαχείρισης λογαριασμών, ξεχνούν τους κανόνες ενός αγαπημένου τους παιχνιδιού πχ τάβλι η σκάκι κλπ,κλπ

-Διαφορά των φυσιολογικών ηλικιωμένων είναι ότι αραιά μπορεί να χρειαστούν βοήθεια στην ΤV η στην χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
4) Άτομα με Αλτζχάιμερ έχουν σύγχυση με τον χρόνο η με το μέρος. Για παράδειγμα χάνουν ημερομηνίες, εποχές, πέρασμα χρόνου .Πολλές φορές ξεχνούν που βρίσκονται, η πως βρέθηκαν εκεί.

-Η Διαφορά των υγειών ηλικιωμένων είναι ότι καμιά φορά μπερδεύονται με τις μέρες της εβδομάδας ,όμως γρήγορα το βρίσκουν.

5)Οι ασθενείς με Αλτζχάιμερ εμφανίζουν πρώιμα προβλήματα στην κατανόηση οπτικών εικόνων και ότι σχετικό με τον χώρο. Μερικοί έχουν προβλήματα όρασης, προβλήματα ανάγνωσης, προβλήματα καθορισμού χρωμάτων η μιας απόστασης και φυσικά προβλήματα οδήγησης.

-Η Διαφορά από τους ηλικιωμένους που έχουν αλλαγές λόγω ηλικίας είναι ότι οι αλλαγές στους δεύτερους πχ στην όραση οφείλονται σε καταρράκτη.

6) Τα προβλήματα στην ανάγνωση και το γράψιμο λέξεων αποτελούν πρώιμο διαγνωστικό της ν.Αλτζχάιμερ. Επίσης οι ασθενείς αδυνατούν να παρακολουθήσουν μια συζήτηση, σταματούν στο μέσον αυτής ,δεν έχουν ιδέα να συνεχίσουν .Συνήθως δεν βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις και επαναλαμβάνουν τις ίδιες. Αποκαλούν πράγματα με λάθος όνομα η χρησιμοποιούν παραπλήσιες έννοιες όπως για παράδειγμα ένα ρολόι χειρός το ονομάζουν ξυπνητήρι χεριού κλπ.

-Η Διαφορά των υγειών ηλικιωμένων είναι ότι δυσκολεύονται καμιά φορά να βρούνε την σωστή λέξη.

7) Οι ηλικιωμένοι με Αλτζχάιμερ πολύ συχνά δεν θυμούνται που τοποθέτησαν διάφορα αντικείμενα ,και μάλιστα κατηγορούν τους άλλους ότι τους τα έκλεψαν. Χάνουν τα κλειδιά τους, ξεχνούν που πάρκαραν το αυτοκίνητό τους και πολλά άλλα.

-Η Διαφορά από τους υγιείς ηλικιωμένους είναι ότι οι τελευταίοι χάνουν βέβαια πράγματα από καιρού εις καιρό αλλά μεθοδικά τα ξαναβρίσκουν.

8) Μειωμένη και φτωχή κρίση: Οι άνθρωποι με Αλτζχάιμερ βιώνουν αλλαγές στην κρίση η την λήψη αποφάσεων .Για παράδειγμα στις χρηματικές τους συναλλαγές κάνουν λάθη, δίνουν παραπάνω η λιγότερα λεφτά. Δεν μπορούν να κρίνουν ότι πρέπει να είναι καθαροί και η προσωπική τους καθαριότητα ελλείπει.

-Η Διαφορά από τους φυσιολογικούς είναι ότι οι τελευταίοι μια φορά μπορεί να κάνουν λάθος ,ενώ οι πάσχοντες συνέχεια.

9)Τα άτομα με Αλτζχάιμερ παύουν να ασχολούνται με διάφορα χόμπι, με κοινωνικές δραστηριότητες η με διάφορα σπορ. Αποφεύγουν να είναι κοινωνικοί λόγω των αλλαγών που βιώνουν.

-Η Διαφορά των φυσιολογικών ηλικιωμένων είναι ότι μερικές φορές νοιώθουν μακριά από την δουλειά την οικογένεια ,τις κοινωνικές υποχρεώσεις.

10)Η διάθεση και η προσωπικότητα ατόμων που πάσχουν από Αλτζχάιμερ μπορεί να αλλάξει .Εύκολα πελαγώνουν ,γίνονται καχύποπτοι, φοβισμένοι ,καταθλιπτικοί, και γεμάτοι άγχος. Εύκολα επίσης αναστατώνονται ,μαλώνουν με φίλους και η αναστάτωσή τους είναι μεγαλύτερη όταν ξεφεύγουν από τις ανέσεις τους.

-Η Διαφορά των φυσιολογικών ηλικιωμένων είναι ότι είναι είναι πιο μεθοδικοί κάνουν τις δουλειές τους χωρίς άγχος και γίνονται ευερέθιστοι μόνον όταν κάποιος τους διακόψει αυτή τη ρουτίνα.

Advertisements