Ετικέτες

, , ,


γραφει ο απομαχος

tikt2

Το 1972 πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι της Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Χάλυβος. Βαριά η βιομηχανία για την επεξεργασία χαλυβδόφυλλων. Βαριά τα μηχανήματα, θεόρατες οι πιέσεις, υψηλές οι ηλεκτρικές τάσεις. Όλα κρεσέντο και στο κόκκινο. Ζωντάνια και δύναμη. Σκληρή, αντρίκια δουλειά. Η κάθε χαλαρότητα, η κάθε αφηρημάδα μπορούσε να πληρωθεί κατά τον πιο άσχημο τρόπο. Δούλευε νυχθημερόν σαν καλοκουρδισμένο παιχνιδάκι. Και πίσω και μπρος απ’ αυτό πάντα μια εμβληματική για την Θεσσαλονίκη μορφή, ένας Ελληνοαμερικάνος ονόματι Tom Papas!

Μην πάει το μυαλό σας σε καινούρια μηχανήματα τεχνολογίας 1968(τότε που στήθηκε το μεγαθήριο). Ξηλωμένα από την Republic Steel από Αμερική μεριά. Δηλαδή, κατασκευές στην αρχή του εικοστού αιώνα και φυσικά με μετατροπές και βελτιώσεις. Αλλά την διαφορά δεν την έκαναν αυτές οι συμπαγείς σιδηρομηχανές αλλά το εργατικό δυναμικό που τις δούλευε, τις συντηρούσε, τις χάϊδευε και γέμιζε λάδια, γράσα και χημικά. Και όπως έλεγε ο Τομ Πάπας αυτά τα λαδωμένα χέρια μας τάϊζαν! (Τομ προς Παύλο Μπλέτσα). Και φυσικά μια και το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι γιατί να μη μοσχοβολάει κι από εκεί. Οι ευθύνες έχουν και δικαιώματα. Και όλα αυτά τα έφερνε η κεφαλή, ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας. Ο Αλέξανδρος Τικτόπουλος!

Ψηλός, ευθυτενής, αγέρωχος, σοβαρός.

Μιλούσαν όλοι με θαυμασμό και σεβασμό, κι εγώ που ποτέ μου δεν τον είχα δει, νεαρός τότε, ένιωθα αγωνία όταν έφτασε η σειρά μου, μετά δυό μήνες, από την πρόσληψή μου, να του σφίξω και να με σφίξει το χέρι με συνοδεία ενός ιδιαίτερου χαμόγελου και ενός ζεστού καλωσορίσματος. Λένε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, κι εγώ σφράγισα την εντύπωσή μου γι αυτόν τον άνθρωπο με ότι καλύτερο για ένα στέλεχος γενικά της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Που, σ’ αυτή την ηλικία, (τον θαύμασα) είναι ενεργός πρόεδρος της ένωσης Χαλυβουργών Ελλάδος!

Το ίδιο αναλλοίωτο ευγενικό χαμόγελο εισέπραξα προχτές το βράδυ μετά από σαράντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια! Είναι εκείνο το γεμάτο βεβαιότητα που σου δίνει την ενθάρρυνση να μιλήσεις. Αλήθεια, συγκινήθηκα. Αυτός ο άνθρωπος που ερχόταν πρώτος στο εργοστάσιο κάθε πρωί, με κείνη την μαύρη (ύστερα πράσινη) Mercedes και έφευγε τελευταίος, αφού ξεπροβοδούσε την βάρδια των 15:00-23:00, στεκόταν μπροστά μου στητός με το ίδιο σίγουρο και αγέρωχο βλέμμα. Κάποια πράγματα ο πανδαμάτορας χρόνος αδυνατεί να τα αλλοιώσει.

Μια φορά χρειάστηκε να χτυπήσω την πόρτα του γιατί έπρεπε να αλλάξω ωράριο που μου το αρνιόταν οι υπεύθυνοι εντελώς αναίτια. Στην πόρτα του δεν έφτασε ποτέ. Στάθηκα στο γραφείο της ιδιαιτέρας του κας Λίτσας Τσοροβά και, πιστέψτε με, ένιωθα σαν να με παρακολουθούσε πίσω από την πόρτα του. Δεν χρειάστηκε καν να τον δω. Οι μεγάλοι άντρες ξέρουν να κρατούν σπάθες και να κόβουν Γόρδιους δεσμούς που έδεσαν κάποιοι κουφιοκέφαλοι. Μόλις τ’ άκουσε, τελείωσε και η δουλειά μου με ένα απλό νεύμα του χεριού του. Και του ήμουν ευγνώμων γι αυτό, και απλά δικαιώνονταν για άλλη μια φορά στα μάτια μου το προφίλ του. Έδενε το καινούριο με το παλιό και πάντα επίκαιρο αξίωμα του Αγάθωνα “Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει” . Το τελευταίο φάνηκε περίτρανα στα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις όλων των πρώην εργαζομένων στο πρόσωπό του.

Θα μπορούσα να γράφω ατέλειωτες ώρες με πείρα από διηγήσεις φίλων που έζησαν κοντά του. Να το πω με την σημερινή νεανική φρασεολογία “Ο άνθρωπος τόχε!”

Στην ζωή του ο άνθρωπος άλλες φορές στέκεται τυχερός και γνωρίζει ανθρώπους αξιόλογους που θα του γίνουν πρότυπα και άλλους που θα τους χαρακτηρίσει αποτυχία και αποφυγή για επανάληψη. Ο Αλέξανδρος Τικτόπουλος αποτέλεσε για μένα πρότυπο ήθους, ανθρώπου, σοβαρού και υπεύθυνου. Ένας πραγματικός ηγέτης σε ένα τέτοιο εργοστάσιο. Και ίσως, λέω ίσως, αν ήταν ακόμη στο τιμόνι αυτής της εταιρείας το εργοστάσιο να δούλευε.

Εύχομαι να ζήσει πολλά πολλά χρόνια οξύνους, όπως είναι, προσφέροντας. Αυτοί οι άνθρωποι γεννιούνται για να προσφέρουν. Καλή σου τύχη Αλέξανδρε! Χάρηκα που σε γνώρισα!
Μωυσιάδης Πασχάλης. Τέως διαχειριστής υλικών της ΑΕΕΧάλυβος Α.Ε.

Advertisements