Ετικέτες

,


γραφει ο απομαχος χαλυβουργος

γιαννενα5
Μεσημέρι Σαββάτου με το ψαράκι στη σχάρα να ψήνεται και η μυρουδιά να έχει κατακλύσει όλη τη γύρο περιοχή, και φυσικά τη μύτη μου. Το μυαλό πάει κατευθείαν στο τσιπουράκι ή την ρετσινούλα. Τα γούστα! Τρίβω τα χέρια μου και συγκεντρώνομαι να αντιμετωπίσω την ουζοποσία με μεζεδάκι όλες τις μυρουδιές του Αιγαίου. Το πρώτο ποτηράκι σηκώνεται και το αλκοόλ μου καίει όλες τις θηλές από τον βλεννογόνο του στόματος. Η πρώτη πιρουνιά από το καλοψημένο ψάρι με το άφθονο λεμόνι και δεντρολίβανο γεμίζει ευωδία τους γευστικούς κάλυκες πάνω στη γλώσσα και… είναι η στιγμή που “χτυπάει” το τηλέφωνο -τραγουδάει μια μελωδία είναι το σωστό- κάπως πιο ζωηρά από τις άλλες φορές. Προσπαθώ να δώσω λίγο χώρο στην ομιλία…
-Ναι!
-Είσαι ο Πασχάλης…
-Γειά σου Σταύρο Θεέ! Μοναδικέ πρόεδρε των συνταξιούχων της Hellenic Steel Company!
γιαννενα2Τα λόγια του ιδιαίτερα, αγνά, παθιασμένα βραχνιάζουν το μεγαφωνάκι του κινητού από την δύναμη της φωνής . Κοντεύω να ξεριζώσω τα αφτιά μου για να ξεκαθαρίσω λέξεις και προτάσεις. Ήταν και η πλατειά ατέλειωτη φωνή του Στέλιου στο μικρό ραδιοφωνάκι που γέμιζε τον αέρα “Θεέ μου την δεύτερη φορά που θάρθω για να ζήσω…”
-Εσύ… φίλε, γράψε στον Χαλυβουργό να το διαβάσουν όλοι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Ακούς;
-17 και 18 τον άλλο μήνα, τον Οκτώβρη. Θα κάνουμε διήμερη εκδρομή για τα Γιάννενα αφού πρώτα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Θα κοιμηθούμε στην πόλη των Ιωαννίνων και θα δούμε όλα τα όμορφα μέρη της, και φυσικά το νησάκι και το σπήλαιο. Ακούς;
-Γράψε να ρθουν όλοι. Θα είναι από τις καλύτερες εκδρομές που κάναμε (κι ας είναι… μία;). Θέλω πλήρη συμμετοχή και τα έξοδα μηδαμινά. Σαράντα ευρώ το άτομο. Μεταφορικά, καλό ξενοδοχείο και πρωινό. Το βράδυ, (προαιρετικό) ταβερνάκι με τα περίφημα Ηπειρώτικα ψητά.
-Υπόσχεση. Θα περάσουμε αξέχαστα! Φίλε μου Πασχάλη να το γράψεις στο internet και να το διαβάσουν όλοι. Τηλέφωνο σε μένα στο 6948676609 , τον Φόντα τον Τσακίρη, Τάσο Κωνσταντινίδη και στο σωματείο “Γερόντων και ανικάνων προς εργασία(ΤΑΠΕΜ)” τηλ. 2310266916. Κάθε Τετάρτη 10.00-13.00. Και στο facebook στην σελίδα -Σωματείο Συνταξιούχων Απολυμένων Χαλυβουργείου Θεσσαλονίκης-
-Γειά σου φίλε μου και καλό μεσημέρι… να το γράψεις, ακούς;
Θες λίγο η ηλικία, λίγο το πιοτό, λίγο οι υποχρεώσεις μου ήρθε στη μνήμη αργά, σαν από όνειρο, το τηλεφώνημα του φίλου Σταύρου. Σημασία όμως έχει ότι ΔΕΝ το ξέχασα. Κάθισα τώρα κοντά στις τέσσερις τα ξημερώματα να το γράψω. Ποιος είπε πως “η σύνταξη είναι η πέμπτη διάσταση χωρίς τον… χρόνο! ” Μια διάσταση με ορατό ορίζοντα, γι αυτό και πάμε εκδρομές. Να ενημερώνουμε τη μνήμη μας όπως λέει και το λογότυπο του Χαλυβουργού. Νομίζω όμως πως θα επανέλθω σ’ αυτό το θέμα σύντομα.
γιαννενα3Ενημερωθείτε λοιπόν και ενημερώστε φίλους και συναδέλφους. Ακούς Δημήτρη Διαμαντίδη; Για να μη λες ότι κανένας δεν σε ειδοποίησε. Πιστεύω πως είναι μοναδικές αυτές οι στιγμές. Ας τις τιμήσουμε με την παρουσία μας κι ας τις μοιραστούμε με συναδέλφους. Ας την απολαύσουμε. Και προπάντων μην απομονωθείτε τυλιγμένοι στο ανούσιο σλόγκαν “Εγώ… μ’ αυτούς;” Τόπαμε, ο ορίζοντας όσο πάει γίνεται πιο ορατός και οι καιροί… “Ου μενετοί!”
ΥΓ. Αποκομίζοντας τις εντυπώσεις μου από την τελευταία εκδρομή σε Δράμα και Καβάλα νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να ξανανιώσουμε χαλυβουργοί εν υπηρεσία.

Advertisements