Ετικέτες

,


γραφει ο αρισταρχος

IMG_20150611_193356

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, στήθηκαν πάλι οι τέντες στον χώρο της παραλίας της Θεσσαλονίκης για το Φεστιβάλ βιβλίου. Ακριβώς κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του στρατηλάτη όλων των εποχών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το φεστιβάλ λειτουργεί από τις έξη και μισή το απόγευμα μέχρι εννέα το βράδυ. Το Σαββατοκύριακο από τις δέκα το πρωί και… η εκδήλωση θα κρατήσει έως τις 21 Ιουνίου, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου. Της πιο μεγάλης σε διάρκεια μέρας του χρόνου.

Ταλαιπωρημένο το φεστιβάλ κάθε χρόνο με τους ανέμους. Φαίνεται ότι ο Αίολος διαφωνούσε μαζί μ’ αυτούς που διαφωνούν ακόμη και σήμερα για τον σκοπό της εκδήλωσης. Να με συμπαθούν οι έξη βιβλιοπώλες της Θεσσαλονίκης αλλά εγώ δεν βλέπω την εκδήλωση από οικονομική άποψη γι αυτό και νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία για τους αμύητους με το βιβλίο να το πλησιάσουν. Οι βιβλιοφάγοι έχουν γνώση που να πάνε και τι να ψάξουν. Μείναμε λοιπόν στον Αίολο που κατά ταλαιπωρεί κάθε χρόνο το φεστιβάλ. Χθες απόγευμα ημέρα Πέμπτη και η Θεσσαλονίκη είχε μια γλυκιά νηνεμία που σε ξεσήκωνε να δώσεις μια βουτιά στα νερά που “μοσχοβολούσαν” και να σκαρφαλώσεις σε ένα από τα καραβάκια που σεργιάνιζαν τεμπέλικα στον Θερμαϊκό.

Έβλεπε βλοσυρά το όμορφο σκηνικό από πάνω ο Χορτιάτης και αποφάσισε πως έπρεπε να κάνει κάτι. Συμμάχησε ανούσια με τον γιό του Κρόνου και έφερε μολυβιά γεμάτα νερό σύννεφα από την μεριά του Βορρά. Ύστερα άρχισε να τα απλώνει αργά αργά προς την παραλία. Αφού ο Αίολος κουράστηκε και τα παράτησε κάποιος έπρεπε να μαγαρίσει την όμορφη αυτή πνευματική εκδήλωση. Καθαρός ο Νοτιάς έστειλε πονόψυχα μια μπουκαδούρα από την μεριά του Θερμαϊκού και το ουράνιο σκηνικό τώρα έμοιαζε με το πρόσωπο του Dr. Jekyll και Mr Hyde. Μισό μαύρο κατράμι προς την μεριά του Χορτιάτη και γαλανό πεντακάθαρο προς τον Όλυμπο.

IMG_20150611_200519

Έριξε απρόθυμα κανά δυό ξεψυχισμένα μπουμπουνητά από τον ηλιόλουστο θρόνο του ο νεφεληγερέτης και οι χοντρές σταγόνες που άρχισαν να πέφτουν γεμάτες κακία δεν τα κατάφεραν να σταματήσουν τις πανέμορφες ιέρειες του χορού πάνω στο καλοβαλμένο πλακόστρωτο της παραλίας. Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο γιατί μου μάρανες το πικραμένο… Έφυγαν τα σύννεφα, μαζί και οι χοντροψιχάλες τους. Πήραν την ανηφοριά προς τον συμφοριασμένο Χορτιάτη και άφησαν την όμορφη εκδήλωση να συνεχίσει και το πολύχρωμο πλήθος να απολαύσει το όμορφο ζεστό απογευματινό.

Ας είναι καλά το Φεστιβάλ Βιβλίου που με κατέβασε στην πιο όμορφη παραλία των Βαλκανίων και να απολαύσω κάποιες ξέγνοιαστες στιγμές ψάχνοντας για κάτι ωραίο ανάμεσα στην γνώση. Νομίζω πως κάτι ψάρεψα ανάμεσα στην αριστοκρατία του 1821 του Γιάννη Σκαρίμπα και τον Προφήτη του Χαλίλ Γκιμπράν.

Σημείωση. Για όσους ενδιαφέρονται στο facebook η διεύθυνση είναι φεστιβάλ βιβλίου θεσσαλονίκης

Advertisements