Ετικέτες


kaminiΣτα 140 εκ. ευρώ οι απώλειες μόνο για τους «Big 3» του κλάδου

 ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS, ΚΑΘΩΣ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Tα εργοστάσια λειτουργούν μόλις 28 μέρες το χρόνο Χαλυβουργία… ώρα μηδέν.

Την ώρα που οι «Big 3» του κλάδου, Χαλυβουργία Ελλάδος, Σιδενόρ και Χαλυβουργική έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να διαπιστωθεί η σύσταση ή μη καρτέλ μεταξύ τους τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκονται ταυτόχρονα αντιμέτωπες πιο πολύ από ποτέ με τον κίνδυνο ενός μεγάλου «κραχ».

Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση του κλάδου δείχνει να επιδεινώνεται.

Όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης, αλλά και του υψηλού ενεργειακού κόστους και της έλλειψης έργων υποδομών και ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η ζήτηση για προϊόντα χάλυβα να έχει καταρρεύσει κοντά στο 60%.

Παράλληλα, το βαρύ κόστος ενέργειας δεν επιτρέπει στις βιομηχανίες να είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό και όσες εξαγωγές πραγματοποιούν είναι ζημιογόνες.

Ακόμη όμως, και οι εξαγωγές κινούνται 8 φορές κάτω σήμερα σε σύγκριση με το 2008, ενώ τα ελληνικά μερίδια αγοράς έχουν αποσπάσει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο χαλυβουργικός κλάδος αυτή τη στιγμή «λιώνει» στο καμίνι ζημιών που θα ξεπεράσουν συνολικά τα ­700 εκατ. (μόνο την 4ετία 2008-2012 έφτασαν τα 612 εκ.), αλλά και χρεών που αγγίζουν το 1 δισ. Μόνο οι τρεις μεγάλοι, σημειώνουν απώλειες 140 εκ. ευρώ.

Τα χαλυβουργεία λειτουργούν μόλις 28 ημέρες τον χρόνο, ενώ οι περικοπές, οι εθελουσίες, οι μειώσεις μισθών και οι συζητήσεις περί λουκέτων είναι στην… ημερήσια διάταξη.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κίνδυνος για νέες περικοπές

Με την… πλάτη στον τοίχο βρίσκεται και η Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση.

«Κουβαλώντας» συνολικές ζημίες 160 εκ. ευρώ, τα τελευταία πέντε χρόνια και μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου τον Φλεβάρη του 2014, δεν αποκλείει η διοίκηση της βιομηχανίας να προχωρήσει και σε περαιτέρω περιορισμό της δραστηριότητάς της, αν δεν αναστραφεί σύντομα το γενικότερο κλίμα στην αγορά και δεν διορθωθούν στρεβλώσεις, όπως με το ενεργειακό κόστος.

Ήδη, με την «ανατολή» του 2015, η Χαλυβουργία Ελλάδος προχώρησε σε μείωση μισθών σε ποσοστό 12% στην πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπεγράφη μετά τις εκλογές.

Η σύμβαση αυτή, η οποία έχει διάρκεια ως το τέλος Απριλίου και «ρήτρα» αυτόματης παράτασης ως τις 31 Ιουλίου, έγινε με σκοπό να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των εργοστασίων στον νομό Μαγνησίας, όπως υποστηρίζει η διοίκηση και το σωματείο εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, το καλοκαίρι του 2014 το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ενέκρινε την ανάκληση των ομαδικών απολύσεων και τον περασμένο μήνα η επιτροπή των απολυμένων της Χαλυβουργίας συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη ζητώντας στήριξη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Η «ασφυξία» φέρνει δεύτερη εθελουσία

Το αδιέξοδο για τη Χαλυβουργική της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, όλο και μεγαλώνει.

Το «φορτίο» των ζημιών 56,84 εκ. ευρώ και των συνολικών υποχρεώσεων 442,66 εκ. ευρώ (σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό) είναι βαρύ και αποτελεί βόμβα για τα θεμέλιά της.

Η διοίκηση της βιομηχανίας στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη χαρακτήρισε το πρόγραμμα εθελουσίας 100 εργαζομένων που ανακοίνωσε προ ημερών ως «αναγκαίο και αναπόφευκτο», επικαλούμενη το υπέρογκο ενεργειακό κόστος.

Είναι η δεύτερη φορά που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, καθώς το 2013 την επανέλαβε για 148 εργαζόμενους.

Η βιομηχανία χάλυβα είναι χαρακτηριστικό πως δούλεψε μόλις 28 ημέρες πέρυσι και 23 ημέρες το 2013.

Στην ουσία δηλ. το χαλυβουργείο παραμένει κλειστό από τον Ιούνιο του 2012. Ακόμη και οι εξαγωγές της έχουν καταρρεύσει από τους 2.500.000 τόνους ετησίως το 2008 στους 300.000 τόνους σήμερα, γεγονός που καθιστά «πνιγηρή» την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Η οικογένεια Αγγελόπουλου έχει στρέψει αυτή τη στιγμή τις προσπάθειές της εντός συνόρων, αφού στο εξωτερικό ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος.

Περιμένει να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής, όμως, το ρευστό οικονομικο- πολιτικό τοπίο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Από την πλευρά του υπουργείου, πάντως, ξεκινά νέος κύκλος συζητήσεων για τη μείωση του ενεργειακού.

ΣΙΔΕΝΟΡ

Πλήγμα με ζημίες d49,7 εκ.

Η Σιδενόρ του ομίλου Στασινόπουλου, η οποία παράγει χαλύβδινα προϊόντα, έχει επίσης υποστεί βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια από την… ισοπέδωση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και από τον επώδυνο συνδυασμό των ακριβών καυσίμων και των υψηλών επιτοκίων.

Την περσινή χρονιά βέβαια, ναι μεν κατόρθωσε να συρρικνώσει τις ζημίες της, όμως, εξακολουθεί να παραμένει σε ζημιογόνο τροχιά, με τις απώλειες να αγγίζουν τα 49,7 εκατ. ευρώ (από 73,7 εκατ. ευρώ το 2013).

Προκειμένου να παίρνει ανάσες από την εγχώρια οικονομική ασφυξία έχει προχωρήσει σε νέες επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση του κόστους παραγωγής (όπως ο νέος επαγωγικός φούρνος στη Sovel κ.α.) και ποντάρει στην ουσία μόνο στην εξαγωγική της δραστηριότητα για να αντισταθμίζει τις απώλειες εντός των ελληνικών τειχών.

Κάτι το οποίο έχει αρχίσει και αποδίδει, αφού το 2014 σημείωσε αύξηση και του κύκλου εργασιών στα 822,1 εκ. ευρώ.

 Πηγηή:dealnews.gr
Advertisements