Ετικέτες


γραφει ο απόμαχος

Bullying= Εκφοβισμός, εξαναγκασμός, νταηλίκι (διαδικτυακό γλωσσικό λεξικό wordreference.com)

stop2

Μου κάνει εντύπωση που νεοεισαγώμενες ξένες λέξεις δεν έχουν συγκεκριμένη ερμηνεία και απόδοση στα Ελληνικά. Δηλαδή σε μια μάνα γλώσσα ζωντανή και απέραντη. Δεν χρειάζεται βέβαια να ψάξεις και πολύ για την αιτία επειδή η τριβή είναι αυτή που δημιουργεί τις λέξεις. Έτσι, απ’ ότι φαίνεται στην φτωχή και μπατιρισμένη αυτή χώρα δυό τουλάχιστον πράγματα δεν άνθισαν. Ο racism και to bullying. Τουναντίον έμεινε καθαρά Ελληνικό αμετάφραστο το φιλότιμο.

Να όμως που το ξενόφερτο αυτό πράγμα μπήκε για τα καλά στη ζωή μας με αποκορύφωμα να σβήσουν τα θλιμμένα μάτια ενός εικοσάχρονου μαθητή. Και η απήχηση στον κόσμο ήταν μοναδική, Ελληνική! Και το μεν πρώτο, το bullying, θα παραμείνει μια ξένη προς την Ελληνική νοοτροπία παραβατική συμπεριφορά κάποιων προβληματικών επηρεασμένων από τέτοιες απανθρωπιές, το δε δεύτερο το φιλότιμο, θα παραμείνει το καθαρό της φυλής μας. Το δικό μας κουσούρι. Το νταηλίκι το δικό μας δεν έχει να κάνει με bullying. Ο νταής είναι ταυτόχρονα και γαλαντόμος με τους αδυνάτους. Όσο για τον εκφοβισμό, τον εξαναγκασμό τι να πει κανείς… Θα μπορούσε ξεκινώντας από τις παρυφές μιας Ελληνικής ταινίας με την καλή έννοια μιας καζούρας ή μιας σφαλιάρας να φτάσει στα σοβαρά και επίπονα. Κάτι που όταν γίνεται επίμονα σε συγκεκριμένο άτομο επέρχεται η ψυχολογική καταπίεση με ανεξέλεγκτη κατάληξη.

Δεν ζούμε βέβαια σε αποστειρωμένο χώρο, σε γυάλα. Ότι συμβαίνει δίπλα, απέναντι μας αφορά γιατί η εξάπλωση είναι σαν επιδημία. Εδώ όμως έρχεται το καλό κράτος και επεμβαίνει για να περιοριστεί η εξάπλωση. Και η επέμβαση ορίζεται σε παραμέτρους που καθορίζουν επιστημονικές ομάδες. ‘Όπως για παράδειγμα η οικογένεια. Η σωστή διαφώτιση στα σχολεία, η πρόληψη. Κάλιον του θεραπεύειν. Αλλά αυτά ανήκουν σε άλλες χώρες και όχι σ’ αυτές που της απαγορεύουν ακόμη και να ταΐσει τους πεινασμένους της. Σάμπως…

Σαν λαό δεν μας κάνει bullying όλο το ιερατείο των Βρυξελλών, Βερολίνου και περιχώρων;

Advertisements