Ετικέτες

, ,


Της Σοφίας Χριστοφορίδου από την ΜακεδονίαHSC9

Για τελευταία μέρα δούλεψε χθες η παραγωγή στο εργοστάσιο της Hellenic Steel. Οι πρώτες ύλες έχουν τελειώσει, ενώ από την Τρίτη οι 270 εργαζόμενοι λαμβάνουν άδεια μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Το αν δουλέψουν ξανά από την καινούργια χρονιά θα εξαρτηθεί από το αν βρεθεί αγοραστής για το εργοστάσιο, ιδιοκτησίας της ιταλικής ILVA.
Από τον Οκτώβριο η Hellenic Steel τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης, έπειτα από απόφαση της μητρικής εταιρείας, η οποία αποφάσισε να μη χρηματοδοτεί τις περιφερειακές θυγατρικές και πέρασε πλέον υπό τον έλεγχο του ιταλικού δημοσίου. Έτσι, σταμάτησε να στέλνει πρώτη ύλη για την εκτέλεση των παραγγελιών. Στο μεταξύ ο χρηματοοικονομικός όμιλος QPLS ανέλαβε να προτείνει σε υποψήφιους αγοραστές την περίπτωση εξαγοράς του εργοστασίου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, οι μόνοι που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά (βελτιώνοντάς την μάλιστα στην πορεία) ήταν εκπρόσωποι ενός γερμανικού fund, οι οποίοι επισκέφθηκαν το εργοστάσιο. Ενδιαφέρον εξέφρασαν και ρώσοι επιχειρηματίες που επισκέφτθκαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν το ενδιαφέρον τους πρόκειται να “μεταφραστεί” και σε οικονομική προσφορά.

 

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε εκφραστεί και το ενδιαφέρον της μετόχου της Hellenic Steel (με ποσοστό 7,05%) Μarubeni ITOCHU, ιαπωνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της εμπορίας χάλυβα. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, υπάρχει και το (προφορικό) ενδιαφέρον από πλευράς του ομίλου Στασινόπουλου, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος διατηρεί εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη.
Στις 8 Ιανουαρίου 2015 είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του εκκαθαριστή, εκπροσώπων της διοίκησης της εταιρείας και του σωματείου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα νέα δεδομένα. Το ζήτημα για τους εργαζόμενους είναι αν από τη νέα χρονιά υπάρχει νέος ιδιοκτήτης για να διαπραγματευτούν την παραμονή τους στην εργασία, ή αν μια πιθανή συμφωνία εξαγοράς του εργοστασίου δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για τους ίδιους.

Πηγή:makthes.gr

Advertisements