Ετικέτες


γραφει ο αρισταρχος

Το σχολείο έγινε ταβέρνα ελλείψει μαθητών

60Από τότε που θυμάμαι  το εαυτό μου ο πληθυσμός της Ελλάδας γυρνάει εκεί κοντά στο μαγικό 10-11εκατομύρια!  Και τότε, στα μεταπολεμικά χρόνια, οι μαθητικές τάξεις ασφυκτιούσαν με υπερπληθυσμό που έφτανε και τα εβδομήντα παιδιά. Ακολούθησε η μεγάλη αστυφιλία και η μετανάστευση που όμως, δεν μείωσαν δραματικά τον μαθητικό πληθυσμό ώστε να φτάνουν στο σημείο να μένουν ανενεργά σχολεία. Τουναντίον χτιζόντουσαν νέα τέτοια.  

Πέρυσι τέτοια εποχή διάβαζα ένα άρθρο του αρχισυντάκτη της Καθημερινής Νίκου Κωνσταντάρα σε Αμερικάνικη εφημερίδα όπου υποστήριζε ότι η «μάχη» της Ελλάδας, δεν βρίσκεται μόνο σε οικονομικό πεδίο αναφερόμενος σε περισσότερους θανάτους από τις γεννήσεις. Αρκετοί άνθρωποι φεύγουν από την χώρα και ο πληθυσμός γερνάει τόσο γρήγορα, κάτι που σημαίνει πως σε μερικές δεκαετίες η Ελλάδα μπορεί να πάψει να είναι ένα βιώσιμο έθνος- κράτος.

Τα διαβάζεις, ανησυχείς ίσως βρίζεις τους “υπαίτιους”και πετάς την εφημερίδα, αλλά ως εκεί. Αν κάτι δεν το ζεις στο πετσί σου… Χτες παρακολουθούσα την εκπομπή του Νίκου Μάνεση 60λεπτά Ελλάδα στον Alpha. Το οδοιπορικό στα δυσπρόσιτα χωριά του όρους Βάλτου. Κάπου εκεί ανάμεσα Καρδίτσα και Ευρυτανία.  Ένα σχολείο με ελάχιστους μαθητές από πέντε-έξη χωριά. Εργαζόμενοι μετρημένοι στα δάχτυλα και συνταξιούχοι όλων των ηλικιών, απίστευτα πολλοί, να χρωστούν στο καφενείο καφέδες και ούζα περιμένοντας το πριμ να ξοφλήσουν!

ΕΛΣΤΑΤ 2014. Η Ελλάδα θλιβερά πρώτη στον γηρασμένο πληθυσμό άνω των 65 ετών με ποσοστό 14%. Σε 15 χρόνια ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι πάνω από 65 χρονών!

Την πρωτιά κατέχει η Πορτογαλία και την δεύτερη θέση η Ευρυτανία με ποσοστό 32.2%!

Η επόμενη σκηνή σε ένα από τα χωριά του οδοιπορικού όπου κάποιος σε μια μεγάλη αίθουσα-ταβέρνα δείχνει που ήταν το θρανίο του και που ο μαυροπίνακας. Το σχολείο έγινε ταβέρνα ελλείψει μαθητών! Κι εγώ έμεινα να κοιτώ μια χώρα με θλιβερό παρόν και αβέβαιο μέλλον . Κι όλα αυτά “ξαφνικά(;)” και σε μόλις  τέσσερα χρόνια; Ή βλέπαμε όλοι οι Έλληνες διαθλαστικά μια παραμορφωμένη πραγματικότητα; Και τώρα που έγινε η επικέντρωση είδαμε(;) πως ο βασιλιάς είναι θεόγυμνος.

Γεμίσαμε πρωτιές χρέους, ανεργίας, φτώχιας, υπογεννητικότητας, γήρανσης…

Και η διάγνωση από τους ειδικούς “Οξεία δημογραφική γήρανση”. Σε μια χώρα όπου η γηριατρική δεν θεωρείται ιατρική.

Advertisements