Ετικέτες

,


Στασινόπουλος, Μάνεσης και τουρκική εταιρεία στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη Hellenic Steel

hsc4

Της Άννης Καρολίδου

Η Ηellenic Steel κλείνει, αλλά… δεν κλείνει. Παρά την απόφαση που λήφθηκε στην πρόσφατη εξ αναβολής γενική συνέλευση των μετόχων και παρά την αδιαπραγμάτευτη της μεγαλομετόχου ιταλικής ΙLVA, να αποχωρήσει από την ελληνική θυγατρική στο τέλος Δεκεμβρίου, υπάρχουν εξελίξεις που επιτρέπουν κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χαλυβουργία θα βρει αγοραστή και θα παραμείνει τελικώς σε λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η Ηellenic Steel παραλαμβάνει δύο φορτία coils των 4.500 και 9.000 τόνων, για την ολοκλήρωση παραγγελιών αλλά και την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων. Οι ποσότητες αυτές, μπορούν να τη διατηρήσουν στη ζωή, ως το Μάρτιο, ακόμη και αν η ILVA όπως τελεσίδικα έχει πει, αποχωρήσει στο τέλος Δεκεμβρίου.

Στο διάστημα αυτό, εκτιμάται ότι υπάρχει χρόνος ικανός για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ορισμένοι από τους οποίους μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Όπως έχει γράψει η Voria.gr, στους ενδιαφερόμενους υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου χάλυβα, αλλά και μία τουρκική εταιρεία, πελάτης της Hellenic Steel.

Ο ελληνικός όμιλος που σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρεται για την Hellenic Steel, τη μοναδική χαλυβουργία στο τομέα της ψυχρής έλασης, είναι ο όμιλος Στασινόπουλου, ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Να σημειωθεί ότι στον όμιλο Στασινόπουλου ανήκει και η ΣΙΔΕΝΟΡ, η οποία για το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει επένδυσης ύψους 10 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την εξοικονόμηση ενέργειας. Η ΣΙΔΕΝΟΡ, πέτυχε βάσει των τελευταίων οικονομικών καταστάσεων του Ομίλου, μεγάλη βελτίωση στη μείωση των ζημιών.

Ο έτερος Έλληνας ενδιαφερόμενος, είναι η οικογένεια Μάνεση της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ένας όμιλος που τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, κάτι που δεν αποτελεί εξαίρεση για τον κλάδο που έχει πληγεί σφόδρα από την κατάρρευση του κλάδου της οικοδομής στην εσωτερική αγορά, το δραστικό περιορισμό στα δημόσια έργα αλλά και την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια και σε πολλές αγορές του εξωτερικού.

Όπως όμως και αν έχει η κατάσταση, η Hellenic Steel αποτελεί μία πολύ ελκυστική περίπτωση αφού είναι η μόνη ελληνική χαλυβουργία που παράγει προϊόντα ψυχρής έλασης και  επιψευδαργυρωμένα  εμπορικής ποιότητας. Η βιομηχανία δεν χρωστάει πουθενά ( εκτός από το άνοιγμα προς τη μητρική ILVA), είναι εξαγωγική  και, παράγει για ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες μεταποίησης.

Εξελίξεις, στο μέτωπο της πώλησης της Hellenic Steel, θα πρέπει να περιμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: voria.gr

Advertisements