Ετικέτες

,


Απεργούν οι εργαζόμενοι που ζητούν χρονική παράταση για να βρεθεί αγοραστής

hsc7

της Άννης Καρολίδου

Κερδήθηκε λίγος χρόνος για τη Hellenic Steel και τους εργαζομένους στη χαλυβουργία, που απεργούν σήμερα, προκειμένου να μη πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων  με αντικείμενο την λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, θυγατρικής της ιταλικής ΙLVA. Τελικώς οι Ιταλοί μέτοχοι δέχθηκαν να δώσουν μία μικρή παράταση στη κρίσιμη συνέλευση, που θα συγκληθεί στις 24 ή στις 27 Οκτωβρίου.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, στελέχη της διοίκησης της εταιρείας και ο Ιταλός επίτροπος που είναι υπεύθυνος για τις περιφερειακές μονάδες της ILVA, Tζουζέπε Παρέλο, όπως και νομικός σύμβουλος του ιταλικού Ομίλου, συναντήθηκαν νωρίτερα στα γραφεία δικηγόρου της Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να καταλήξουν στο αν θα δίδονταν παράταση λίγων ημερών, ενός μηνός ή η δίμηνη που ζητούν οι εργαζόμενοι, στη λειτουργία της Hellenic Steel.

Ο κ. Παρέλο, επέμενε ότι δεν είχε πάρει εντολή για παράταση της λειτουργίας της Hellenic Steel και πως η εταιρεία, συνεπώς, θα έπρεπε να κλείσει. Μετά από πιέσεις μιλούσε για πενθήμερη αναβολή της γενικής συνέλευσης και τελικώς δέχθηκε να δοθεί αυτή παράταση μέχρι περίπου το τέλος Οκτωβρίου.

Βεβαίως, η στάση του Ιταλού επιτρόπου αποδίδεται στο ότι η αρμόδια υπουργός της Ιταλίας,η κ. Φεντερίκα Γκουίντι, δεν έχει ακόμη απαντήσει με σαφήνεια στο αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, που ζήτησε να δοθεί πίστωση χρόνου στην Hellenic Steel αφού η μητρική ΙLVA,  που βρίσκεται υπό την επιτροπεία της ιταλικής κυβέρνησης, οδεύει προς πώληση.

Η Hellenic Steel, η μοναδική χαλυβουργία στο είδος της στην Ελλάδα, έχει αξιολογηθεί βιώσιμη από ανεξάρτητο οίκο και τα προβλήματά της οφείλονται στα προβλήματα της μητρικής ΙLVA, της οποίας οι μετοχές πέρασαν στο ιταλικό κράτος που χρηματοδοτεί μεν τη λειτουργία της, μέχρι να βρεθεί αγοραστής, αλλά που δεν αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει και τις περιφερειακές εταιρείες του Ομίλου.

Με τη σημερινή απόφαση, κερδήθηκε λίγος χρόνος για τη Hellenic Steel, τόσο λίγος, όμως, που είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αγοραστής για τη χαλυβουργία, εκτός και αν ήδη υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον ή εάν οι μεγάλοι ινδικοί όμιλοι που επιδιώκουν την εξαγορά της ILVA, η MITTAL και η JINDAL, ενδιαφέρονται και για εταιρείες του Ομίλου εκτός Ιταλίας.

Πηγή: voria.gr

Advertisements