Ετικέτες

,


Αιμίλιο Ρίβα, δισεκατομμυριούχος χαλυβουργός σε σκάνδαλο μόλυνσης πέθανε στα 87.

emiliorivaΤο παρακάτω άρθρο γράφτηκε από τον David Henry και δημοσιεύτηκε 1/5/2014 στο Bloomberg.

Ο Αιμίλιο Ρίβα, ο Ιταλός δισεκατομμυριούχος του οποίου η ανάμιξη της εταιρείας του σε περιβαλλοντολογικό σκάνδαλο απειλεί να καταστρέψει την οικογένεια του οικονομικά, πέθανε. Ήταν 87 ετών.

Πέθανε 29 Απριλίου σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας του, Riva Group. Καμιά περαιτέρω εξήγηση δεν δόθηκε.

Η εταιρεία του Riva – με έδρα το Μιλάνο-στηριζόμενη στο Riva Group,από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Αντριάνο από το 1954 ελέγχουν μια περιουσία που φτάνει τα 6δις δολάρια σύμφωνα με το περσινά στοιχεία του Bloomberg. Η εταιρεία δραστηριοποιούνταν από την Γερμανία μέχρι την Βόρεια Αφρική και παρήγαγε 16 εκατομ. τόνους ακατέργαστο χάλυβα (scrap) το 2012.

Η οικογενειακή αυτοκρατορία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η 18η παγκόσμια, σύμφωνα με το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

“Αισθάνομαι υπερήφανος, σαν επιχειρηματίας, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη μιας βιομηχανίας, που βοηθήθηκε ώστε να παράγει, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σ’ αυτό που τώρα αποκαλείται “Ιταλικό θαύμα”” Είπε ο Ρίβα σε μια δήλωσή του το 2004, στην 50η επέτειο από την δημιουργία της εταιρείας του, και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Στις επιχειρήσεις συμπεριελήφθη και η πρόσφατα αποκτηθείσα ILVA Group,  της οποίας το εργοστάσιο στον Τάραντο στην Ιταλία είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και είναι εξοπλισμένο με πέντε υψικαμίνους.  Μπήκε σε περιβαλλοντολογικό σκάνδαλο τον Ιούλιο του 2012, όταν η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι με τις τοξίνες που εξέπεμπε στον αέρα δημιουργούσε καρκίνο στον πληθυσμό , αναγκάζοντας έτσι Ιταλικό δικαστήριο να κατάσχει σχεδόν 2δις από τα περιουσιακά της οικογένειας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

“Προσπάθησαν να στρογγυλέψουν γωνίες, παρέκαμψαν κανόνες”, είπε ο Ruggero Ranieri,  καθηγητής της ιστορίας των οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Πάδουα ειδικός σε Ευρωπαϊκές χαλυβουργίες. “Η οικογένεια δεν έχτισε μια σχέση με την κοινότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εχθρική στάση απέναντί τους”.

Η Riva Group σήμερα έχει 38 χαλυβουργεία σε όλο τον κόσμο και απασχολεί 25.000 άτομα. Έχει ετήσιες πωλήσεις 10δις ευρώ, Lorenzo Mazzoni, ο εκπρόσωπος της οικογένειας Riva στην έδρα στο  Μιλάνο για τις δημόσιες σχέσεις από την εταιρεία SEC.

Γεννήθηκε 22/6/1926 στο Μιλάνο. Ο Ρίβα δημιούργησε την εταιρεία που πουλούσε  scraps σε χαλυβουργικές μονάδες βόρεια της Μπρέσσια. Το πρώτο μίνι έλαστρο έγινε στο Caronno Pertucella σε επαρχία της Βαρέσε, το 1957, και έγινε η πρώτη συνεχόμενης τήξης χαλυβουργική μονάδα στην Ιταλία σε λίγα χρόνια

Η απόκτηση της ILVA

Στις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα, ο Ρίβα ενσωμάτωσε μικρές χαλυβουργικές παραγωγικές μονάδες στην βόρεια Ιταλία και Ισπανία. Στην δεκαετία του ‘80 αγοράστηκε η παλιά Ιταλική χαλυβουργεία Acciaierie di Cornigliano μαζί με τα εργοστάσια σε Βέλγιο και Γαλλία. Αρχές του ’90 απόκτησε δύο μίνι έλαστρα στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Η ILVA αποκτήθηκε το 1995.

Δεκέμβριο του 2012 εξεδόθη Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον μεγάλο γιό του Ρίβα, τον Φάμπιο, αντιπρόεδρος μιας εταιρείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, που είπε πως αυτοεξορίστηκε. Άλλος γιός, ο Νικόλα, διευθυντής σε μια εταιρεία αμτιμετώπισε περιβαλλοντολογικές κατηγορίες και μπήκε σε κατ’οίκον περιορισμό.

Σημ απόμαχου. Και όταν ως γνωστόν μαλώνουν στον βάλτο τα βουβάλια την πληρώνουν πάντα τα βατράχια. Ένα μικρό γι αυτούς, τεράστιο για μας είναι και ΑΕΕΧάλυβος η “δικιά μας”.

Πηγή:Bloomberg.com

Advertisements