Ετικέτες

,


Γιατι οι ΗΠΑ «βομβαρδίζουν» την αυτοκρατορία του συμμάχου του Putin;

Της 

timchenko

Από το νέο γύρο κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ένα όνομα εμφανίζεται ξανά και ξανά: Gennady Timchenko. 

Από τις 17 εταιρείες και τράπεζες που προστέθηκαν χθες στον κατάλογο των κυρώσεων των ΗΠΑ, τουλάχιστον 15 συνδέονται με τον Timchenko, έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο και πρώην συμπαίκτη στο τζούντο του Putin. Ο Timchenko, ο οποίος έχτισε την περιουσία του ως συνιδρυτής της εταιρείας εμπορίας πετρελαίου Gunvor Group, είπε ότι πούλησε το μερίδιό του στην Gunvor μια ημέρα προτού το όνομά του μπει πρώτο στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ στις 20 Μαρτίου. 

Ωστόσο η λίστα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει την εταιρεία συμμετοχών του Timchenko Volga Group που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, καθώς και 11 επιχειρήσεις που ελέγχει και κυμαίνονται από μια εταιρεία εμφιάλωσης μεταλλικού νερού έως και εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου. Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης τέσσερις θυγατρικές της Bank Rossiya, μιας τράπεζας που έχει δεχθεί κυρώσεις στο παρελθόν και στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει ο όμιλος Volga με ποσοστό 8%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. 

Ο όμιλος Volga αντέδρασε έντονα για την ένταξή του στη λίστα. «Καμία από τις επιχειρήσει που αναφέρονται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος στο Bloomberg Businessweek. «Τώρα μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι οι ανακοινώσεις και τα μέτρα αυτά έχουν πολιτική σκοπιμότητα». 

Με το συνεχή βομβαρδισμό της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας ενός στενού συμμάχου του Putin, οι ΗΠΑ επιδιώκουν ένα νέο είδος τακτικής κυρώσεων, σχολιάζει ο Jeffrey Schott, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομικής Peterson. Αξιοποιώντας τις τεχνικές χρηματοοικονομικής παρακολούθησης που έχει στη διάθεσή της τα τελευταία χρόνια, λέει, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σε θέση να «εντοπίζει άτομα που έχουν εκτενείς σταυροειδείς συμμετοχές» σε μια προσπάθεια να «καταστήσει τα άτομα αυτά και τις επιχειρήσεις τους ραδιενεργές». 

Μια άλλη πιθανή εξήγηση για την τακτική των ΗΠΑ: η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να έχει αποδείξεις ότι ο Putin έχει αναθέσει την προσωπική του περιουσία στον Timchenko, λέει ο William Pomeranz, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Kennan Προχωρημένων Ρωσικών Σπουδών του Woodrow Wilson International Center for Scholars. Όταν επέβαλαν κυρώσεις στον Timchenko τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ είπαν πως ο Putin είχε άμεσο οικονομικό συμφέρον στον όμιλο Gunvor. Και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν αυτούς τους ισχυρισμούς και τότε ο Timchenko ενημέρωσε ότι είχε πουλήσει το μερίδιο του (44%) στον Σουηδό συνεργάτη του στις 19 Μαρτίου, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων.. 

Ο Timchenko, ο οποίος ζει στην Ελβετία και έχει διπλή ρωσο- φινλανδική ιθαγένεια (η σύζυγός του είναι Φιλανδή), διαθέτει προσωπική καθαρή περιουσία ύψους 7,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg. Ο όμιλος Volga είναι το βασικό επενδυτικό του όχημα. Μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχει ο όμιλος Volga και υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις είναι η Transoil, εταιρεία διαχείρισης αγωγών, η Sakhatrans, η οποία κατασκευάζει ένα τερματικό μεταφορών για εξαγωγές άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος από τη ρωσική Άπω Ανατολή, η Avia Group, η οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων του κλάδο αερομεταφορών σε ρωσικά αεροδρόμια, η Stroytransgaz, εταιρεία που αναλαμβάνει μεγάλα βιομηχανικά έργα και η Aquanika, εταιρεία εμφιάλωσης μεταλλικού νερού. 

Πέραν των 15 επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Timchenko, η νέα λίστα με τις κυρώσεις βάζει επίσης στο στόχαστρο την SMP Bank της Μόσχας και την ανάδοχο έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου Stroygazmontazh. Οι δύο εταιρείες ελέγχονται από τους αδελφούς Arkady και Boris Rotenberg, δύο ακόμη συμμάχους του Putin οι οποίοι είδαν τα ονόματά τους στην πρώτη λίστα των κυρώσεων. Ο Timchenko και οι οι Rotenbergs έχουν και μεταξύ τους σχέση: κατέχουν από κοινού το μεγαλύτερο στάδιο χόκεϊ επί πάγου της Φινλανδίας. 

Η στοχοποίηση αυτών των επιχειρηματιών δεν θα προκαλέσει σοβαρή οικονομική αναστάτωση στη Ρωσία, λέει ο Schott -και αυτό βολεύει τις ΗΠΑ, επειδή ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για τους συμμάχους τους στη Δυτική Ευρώπη που έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική έκθεση στη Ρωσία από ό,τι οι ΗΠΑ. «Επιτρέπει την εφαρμογή μια βιώσιμης πολιτικά τακτικής κυρώσεων», λέει ο Schott.

capital.gr

Advertisements