γραφει ο αρισταρχος

Ύστερα τα χέρια όλοι ψηλά για Θεϊκή βοήθεια και ικεσία

olympics

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού…

Ο Ολυμπιακός ύμνος γράφτηκε από τον Κωστή Παλαμά το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες και μελοποιήθηκε από τον Σαμαρά..

Οι πέντε εμπλεκόμενοι χρωματιστοί κύκλοι στην Ολυμπιακή σημαία επινοήθηκαν από το ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων τον Γάλλο Baron Pierre De Coubertin το 1914 αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1920 στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας(Βέλγιο) λόγω του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Αναπαριστούν τις πέντε ηπείρους που συνδέονται μεταξύ τους αδελφικά. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα των Ολυμπιακών αγώνων από γέννησής τους το 776πΧ.

Ξεκινώντας λοιπόν από αριστερά με το μπλε χρώμα για την Ευρώπη, το κίτρινο για την Ασία, τον μαύρο για την Μαύρη ήπειρο-Αφρική, το πράσινο για την Ωκεανία(Αυστραλία) και τέλος το κόκκινο για την Αμερική. Πιθανόν να είχε υπ’ όψιν του τα χρωματικά γένη των ηπείρων αλλά μάλλον αναπαριστά τα χρώματα των περισσοτέρων σημαιών του κόσμου.

olympics1Στην έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Sochi ξεκίνησαν σαν πέντε νιφάδες χιονιού και άρχισαν να μεγαλώνουν μετασχηματιζόμενες σε τεράστιους λευκούς κύκλους αναπαριστώντας επακριβώς τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους αλλά…

Ο τελευταίος δεν μετεξελίχτηκε σε κύκλο ποτέ και παρέμεινε μια νιφάδα χιονιού ξεκομμένη από τους άλλους τέσσερις λευκούς κύκλους αλλά… Ασχέτως χρώματος ο τελευταίος κύκλος πάντα ανήκει στο κόκκινο, στην Αμερική.

Τι να πω και τι να σκεφτώ. Όλα προς δόξα των συνωμοτών και της αχαλίνωτης συνωμοσιολογίας. Ας υποθέσει ο καθένας ότι θέλει. Εγώ θέλω οι αγώνες αυτοί να είναι η επιβολή για ειρήνη σε όλο τον κόσμο και όχι μονάχα για 16 ημέρες. Είναι γελοίο στον εικοστό πρώτο αιώνα να υπάρχουν πόλεμοι, νεκροί, ανάπηροι, πρόσφυγες, πεινασμένοι, καταπιεσμένοι.

Έτσι δεν περπατάει τίποτε. Το 2014 θα είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Ύστερα τα χέρια όλοι ψηλά για Θεϊκή βοήθεια και ικεσία. Τι άλλο;

Advertisements