άρθρο του Αλ.Τικτόπουλου

«Οι εξαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων… οδηγούνται πλέον σε μηδενισμό»

halypsΣε σημαντική παρέμβαση προχωράει με άρθρο του ο πρόεδρος της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, Αλέξανδρος Τικτόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά κάνει λόγο για δύσκολες ώρες για τη χαλυβουργία προαναγγέλλοντας περαιτέρω μείωση του παραγωγικού δυναμικού. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «Το 2014 δεν μπορεί να διατηρηθεί ούτε αυτό το πολύ χαμηλό ποσοστό χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού της χαλυβουργίας που καταγράφηκε το 2013, γεγονός που θα δρομολογήσει πιθανότατα δραματικές εξελίξεις με δυσάρεστες επιπτώσεις στην ανεργία, το εμπορικό ισοζύγιο και το ΑΕΠ της χώρας».

Αναλυτικά το πλήρες άρθρο του κ. Τικτόπουλου έχει ως εξής: 

O κλάδος της χαλυβουργίας άφησε πίσω του ένα εφιαλτικό 2013, που είδε την εγχώρια ζήτηση να φτάνει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών και την αγορά να συρρικνώνεται κατά 85% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Την κατάσταση επιδείνωσε η πλήρης ανυπαρξία παρεμβάσεων από την πλευρά της Πολιτείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το υψηλότατο κόστος ενέργειας που εμποδίζουν κάθε προσπάθεια ανάταξης, παρά τις πολυάριθμες προτάσεις και μελέτες που έχουν υποβληθεί. 

Το τίμημα για τον κλάδο ήταν βαρύτατο: χάθηκαν περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας, τα περισσότερα εργοστάσια είναι σε αργία ή υπολειτουργούν τα τελευταία δύο χρόνια ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.  

Ποιες είναι λοιπόν οι προοπτικές για το 2014;

Μετά το περσινό «έτος μηδέν» στον τομέα των ιδιωτικών κατοικιών, κάποια τόνωση αναμένεται φέτος στον τομέα των κατασκευών και των δημόσιων έργων, κυρίως με την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων. 

Ωστόσο, εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για την εξαγωγική δραστηριότητα. Το κόστος ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα δημιουργώντας τεράστιο συγκριτικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Χωρίς την άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της στρέβλωσης, οι ελληνικές χαλυβουργίες αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν να απορροφούν το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος και να συγκρατήσουν τα μερίδιά τους στην διεθνή αγορά. 

Χαρακτηριστική είναι η πορεία των εξαγωγών προς την Αλγερία, η οποία αποτελεί την κύρια αγορά για τις εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αλγερία το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 μειώθηκαν κατά 40,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ οι συνολικές εξαγωγές των χαλυβουργιών των τριών άλλων χωρών αυξήθηκαν κατά 28,2%, επωφελούμενες από το πολύ χαμηλότερο κόστος ενέργειας που έχουν, σε σύγκριση με τις ελληνικές χαλυβουργίες. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους, ιδιαίτερα στον τομέα του ενεργειακού κόστους (π.χ. συμβάσεις διακοψιμότητας, εξαιρέσεις από τέλη και ειδικούς φόρους, εκπτώσεις σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις ενέργειας κτλ ).

Οι εξαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων, στην τρίτη θέση των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, οδηγούνται πλέον σε μηδενισμό, δημιουργώντας ένα κενό 500 εκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Ποιο άλλο προϊόν μπορεί να καλύψει ένα τέτοιο κενό;

Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν αγώνα επιβίωσης. Έχουν ληφθεί οδυνηρές αποφάσεις (εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, μείωση δραστηριότητας) και οι εργαζόμενοι με τις θυσίες τους έχουν στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Όλες αυτές οι προσπάθειες και οι θυσίες όμως πηγαίνουν χαμένες όσο το μείζον ζήτημα του κόστους ενέργειας βρίσκεται εκτός ελέγχου. 

Δυστυχώς το ζήτημα αυτό δεν εξαρτάται από τη βούληση ή τις προσπάθειες ούτε των επιχειρήσεων ούτε των εργαζομένων. Εξαρτάται από αποφάσεις της Πολιτείας. Όμως, παρά τις δεσμεύσεις, διακηρύξεις και πάνω από 30 (!) θεσμικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του 2013, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει υλοποιηθεί. 

Υπό τις συνθήκες αυτές, η κατάσταση χειροτερεύει και γίνεται πλέον μη αναστρέψιμη. Το 2014 δεν μπορεί να διατηρηθεί ούτε αυτό το πολύ χαμηλό ποσοστό χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού της χαλυβουργίας που καταγράφηκε το 2013, γεγονός που θα δρομολογήσει πιθανότατα δραματικές εξελίξεις με δυσάρεστες επιπτώσεις στην ανεργία, το εμπορικό ισοζύγιο και το ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements