naytiliaΟσμή διαπλοκής αναδύει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών – Ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με το οποίο οι υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες που κατέχουν μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες, απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης των μετοχών τους αυτών.

  • Με χθεσινή τροπολογία τις εξαιρούν από την υποχρέωση δήλωσης στο πόθεν έσχες. Η εξαίρεση αφορά τόσο τους εφοπλιστές όσο και όποιον άλλο τις κατέχει

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: » σκοπείται η θεμιτή και σύμφωνη με την αρχή της ουσιαστικής ισότητας εξομοίωση της θέσεως των πλοιοκτητών / εφοπλιστών – μετόχων των εταιρειών του ν.δ. 2687/1953 και του ν. 27/1975, οι οποίοι παράλληλα υπέχουν υποχρέωση ενημέρωσης από τις διατάξεις του ν. 3213/2003 ως ισχύει (…) με την εξάλειψη της υποχρέωσης δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης των πρώτων».

Η κυβέρνηση επιλέγει να περάσει εν κρυπτώ ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο άλλη μια προκλητική χαριστική διάταξη για το σύστημα της διαπλοκής, χωρίς μάλιστα την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3213/2003 για τη δήλωση πόθεν έσχες, υπόχρεοι μεταξύ άλλων είναι ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, γραμματείς υπουργείων και υπάλληλοι ειδικών θέσεων, αιρετοί στην αυτοδιοίκηση, δικαστικοί λειτουργοί και εισαγγελείς, οι πρόεδροι, οι διοικητές, οι υποδιοικητές και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, οι μέτοχοι και εταίροι κάθε μορφής εταιρειών, οι οποίες κατέχουν άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών και οι μέτοχοι και εταίροι κάθε μορφής εταιρειών, οι οποίες εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας.

Με μια φωτογραφική διάταξη η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο σε εκδότες, καναλάρχες, τραπεζίτες και πολιτικά στελέχη να μπορούν νόμιμα να αποκρύπτουν σημαντικά ποσά, με την προστασία των εφοπλιστών εφόσον είναι μέτοχοι κάποιας ναυτιλιακής εταιρείας. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα για ένα νόμιμο «πλυντήριο» χρημάτων, αφού τα ποσά που αντιστοιχούν στις μετοχές μπορεί να προέρχονται από μίζες και αδιαφανείς διαδικασίες χωρίς κανέναν έλεγχο.

Αναπόδραστα, προκύπτει θέμα διαπλοκής, αφού σε πλειάδα περιπτώσεων καναλάρχες και εκδότες αλλά και στελέχη τραπεζών έχουν άμεση σύνδεση και περιουσιακή με γνωστές ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει το παραθυράκι για όποιον επιθυμεί να αποκρύψει ποσό από τη δήλωση πόθεν έσχες για τον οποιοδήποτε λόγο, να το κάνει μέσω της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ναυτιλιακής εταιρείας κάποιου «φίλου» εφοπλιστή.

Υπενθυμίζεται, επίσης, όπως είχε αποκαλύψει η «Αυγή» σε συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο οι εφοπλιστές με τον Α. Σαμαρά είχαν ζητήσει την εξαίρεσή τους από το περιουσιολόγιο ώστε να καταβάλλουν την εθελοντική συνεισφορά των 75 εκ. ευρώ.

Με κάθε τρόπο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιδιώκει την εκπλήρωση όλων των επιθυμιών των «εντιμότατων φίλων του». Μετά τους εφοπλιστές, τώρα ανοίγει τον δρόμο για το υπόλοιπο σύστημα διαπλοκής και συμφερόντων άραγε με τι αντάλλαγμα;

avgi.gr

Advertisements