γραφει ο αρισταρχος

fullmoonΟ Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες .Το Ιουλιανό ημερολόγιο καθιερώθηκε το 45π.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα, εξ ου και το όνομα, αλλά το πιο πιθανό είναι του Σωσιγένη. Ο μήνας Αύγουστος πριν ονομασθεί έτσι από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Καίσαρα Αύγουστο το 8 π.Χ και προς τιμή της Κλεοπάτρας λεγόταν Sextilis και ήταν ο έκτος μήνας και είχε 31 ημέρες. Πρίν το Ιουλιανό ημερολόγιο υπήρχε το Αττικό και ο αντίστοιχος μήνας ήταν ο Μεταγειτνιών (Γρυπαίος στην Μακεδονική διάλεκτο) και είχε 29 ημέρες. Το 1582 καθιερώνεται το Γρηγοριανό για την ανόρθωση μιας μέρας και έκτοτε εφαρμόζεται αυτό.

Ο Αύγουστος μήνας είναι ο όγδοος του έτους με 31 ημέρες και είναι ίσως από τους πιο ενδιαφέροντες μήνες. Σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού. Καλύπτει δύο Ζώδια του Καρκίνου 26 Ιουλίου – 9 Αυγούστου και του Λέοντος 10Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου.

Την εποχή αυτή το μεγάλο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός ο πολύς Σείριος ανατέλλει πριν τον ήλιο. Οι Αρχαία απέδιδαν τις υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου τα λεγόμενα κυνικά καύματα στο ότι γινόταν προσθήκη στην ακτινοβολία του ήλιου και αυτή του Σείριου.

Ο φετινός Αύγουστος θα είναι όπως και πέρυσι. Με τεράστια πανσέληνο μοναδική στον χρόνο. Με δεκαπενταυγουστιάτικες γιορτές χάριν της Θεοτόκου. Αλλά και την Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 8. Πάλι θα είναι ο μήνας του σταφυλιού και πάλι οι δώδεκα πρώτες μέρες του, τα γνωστά μερομήνια, θα μας δώσουν τον καιρό όλου του χρόνου. Η αφθονία των καρπών της φύσης πάλι θα δώσει τις ίδιες λαογραφικές ονομασίες του όπως Συκολόγος, Τραπεζοφόρος και Διπλοχέστης.

Ο φετεινός Αύγουστος ΔΕΝ θάναι όπως τις άλλες χρονιές. Ανεργία και μνημόνια ρήμαξαν τα εισοδήματα του λαού και τον έστειλαν στην ανέσπερη υποτέλεια. Ένα ολόγιομο υπέροχο φεγγάρι χωρίς υποσχέσεις και εμπνεύσεις. Χωρίς κέφι και διάθεση. Τίποτε πια.δεν θάναι ωραίο . Θα λείπει η πίστη, θα λείπει το όνειρο. Θα λείπει  η ελπίδα. 

Θεέ μου, δώσε μας την δύναμη να μην μας γίνει συνήθεια η ανέχεια. Αξίζουμε για κάτι καλύτερο.

Βοήθα μας, να μη χάσουμε τουλάχιστον την αγάπη μεταξύ μας.

Καλό μήνα.

Advertisements