Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ HELLENIC STEEL

HSCOΚάλεσμα αγώνα στους εργάτες της «Hellenic Steel» (εφημερίδα Ριζοσπάστης 25/5/2013)

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Τρίτη 28 Μάη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του Χαλυβουργείου της Θεσσαλονίκης (HELLENIC STEEL). Παλεύουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει μειώσεις των μισθών κατά 22% και απαιτούν την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μειώσεις. Αντιπροσωπεία του Σωματείου χτες συναντήθηκε με εκπροσώπους της Περιφέρειας, προκειμένου να ζητήσει στήριξη στον αγώνα τους.

Στο πλευρό τους, βρίσκονται καθημερινά στελέχη του ΠΑΜΕ, ενώ χτες τους επισκέφθηκε στο εργοστάσιο, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μετάλλου. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν ενιαία στην ενιαία επίθεση των βιομηχάνων του κλάδου. Σημείωσε πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να παλέψουν κάτω από ξένη σημαία, κάτω δηλαδή από τη σημαία των εργοδοτών, όπως θέλει να τους παρασύρει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΜ) που ζητά φθηνό ρεύμα για τους βιομήχανους. Πρέπει να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης συνολικά. Να οργανώσουν τον αγώνα τους με πλαίσιο πάλης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Οπως είπε, «κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος τους. Πρέπει οι εργαζόμενοι του κλάδου να παλέψουμε ενιαία και να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στη δράση μας». Τέλος, σημείωσε πως όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου, οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων θα είναι προσωρινές. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να παλέψουν, δυναμώνοντας την κοινωνική συμμαχία που θα βάλει πλώρη για να περάσει η εξουσία και η οικονομία στα χέρια των εργατών.

Ο Θανάσης Παυλάκης από το σωματείο της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» στον Ασπρόπυργο, μετέφερε την αλληλεγγύη των συναδέλφων του στους απεργούς της HELLENIC STEEL. Μίλησε για την πείρα του 9μηνου ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών, ευχαρίστησε για την ταξική αλληλεγγύη και την οικονομική στήριξη που έδειξαν οι εργάτες της HELLENIC STEEL, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού της χώρας και αποτέλεσε βασικό στήριγμα του αγώνα τους.

Οι μεγαλοβιομήχανοι απαιτούν μειώσεις παντού

Στο μεταξύ, η επιθετικότητα των βιομηχάνων του κλάδου γενικεύεται σε όλο το Μέταλλο.

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ, η εργοδοσία εδώ και μέρες προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μειώσεις στους μισθούς τους. Αρχικά, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τους μισθούς κατά 20%. Στη συνέχεια, προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης ότι αυτοί θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις και από χτες άρχισε νέο παζάρι για μειώσεις μισθών της τάξης του 13% για όλο τον όμιλο (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο).

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν μειώσεις στους μισθούς τους και προετοιμάζονται να απαντήσουν αγωνιστικά.

Στη ΣΟΒΕΛ (Θεσσαλία), η διοίκηση καλεί τους εργάτες να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις στοχοποιώντας και έτσι τα δικαιώματα που τους κατοχυρώνει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» καλεί τους εργάτες να μην υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που προωθεί ο Ομιλος Στασινόπουλου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο επισημαίνει: «Οι μεταλλεργάτες πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη Χαλυβουργία του Βόλου, πως η συναίνεση λειτούργησε υπέρ του εργοδότη και ποια είναι τα αποτελέσματα που μετράνε σήμερα οι συνάδελφοι εκεί. Να μην ξεχάσουν τη στάση υπέρ του Μάνεση που ακολούθησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι συνδικαλιστές και τα κόμματα των βιομηχάνων στην περιοχή μας. Μην ξεχάσουν ποιος τους έβαζε με τα λόγια και τους εκβιασμούς να κάνουν απεργοσπασία και ποιος με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς».

————————————————————————————————–

Της Σοφίας Χριστοφορίδου (εφημερίδα Μακεδονία 22/5/2013)
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εταιρεία πρότεινε περικοπή του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, με συνέπεια ο μισθός τους να μειωθεί κατά 20%. Ήδη, οι εργαζόμενοι χάνουν τρία έως πέντε μεροκάματα τον μήνα, λόγω της εφαρμογής προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας, κάτι που συνεπάγεται μείωση έως και 20% στον μισθό τους. Επιπλέον, η εταιρεία τούς ανακοίνωσε τη διακοπή δύο ασφαλιστικών προγραμμάτων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, κάτι που οι εργαζόμενοι «μεταφράζουν» σε πρόσθετη μείωση.
«Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για τις αμοιβές της υπερεργασίας και για τις υπερωρίες. Δεν λάβαμε τη συμφωνημένη για τη διετία 2011-2012 αύξηση, όπως προέβλεπε η επιχειρησιακή μας σύμβαση. Αλλά επ’ ουδενί θα δεχτούμε να ‘βάλουν χέρι’ στον βασικό μας μισθό, καταργώντας αυτά τα δύο επιδόματα, που καμία διοίκηση δεν άγγιξε στα 45 χρόνια ζωής του εργοστασίου» τονίζει, μιλώντας στη «Μ», ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Παναγιώτης Χατζάκος.
Μάλιστα, το σωματείο ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας και εκτιμά ότι στο τέλος θα δικαιωθεί. Η επιχειρησιακή σύμβαση έληξε τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ τρεις μήνες αργότερα έληξε και η μετενέργεια.

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΕΤΟΥ
Η απειλή του κλεισίματος μη κερδοφόρων μονάδων εκτός Ιταλίας, που είχε διατυπωθεί τον Νοέμβριο του 2012 από τη μητρική εταιρεία, επανήλθε στις συζητήσεις της διοίκησης της Hellenic Steel με τους εργαζόμενους: «Μας είπαν ότι ο όμιλος σκέφτεται να κλείσει τα εργοστάσια που δεν είναι κερδοφόρα, ενώ στην απόφασή του θα μετρήσει και η συμπεριφορά των εργαζομένων. Όμως, τι να κάνουμε κι εμείς; Να σταματήσουμε να ελπίζουμε και να δεχτούμε την πρόταση της εταιρείας; Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειες μας», τονίζει ο κ. Χατζάκος.
Η εταιρεία ανέφερε στο σωματείο ότι από το 2010 μέχρι σήμερα παρουσιάζει ζημιές 8 εκατ. ευρώ: όμως, οι εργαζόμενοι αντιτείνουν ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «έπεσαν» στην εταιρεία 50 εκατ. ευρώ, ενώ το προσωπικό μειώθηκε από 500 σε 270 άτομα.

Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ο ιταλικός όμιλος στον οποίον ανήκει και η Hellenic Steel αντιμετωπίζει προβλήματα από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν στο λιμάνι του Τάραντα δεσμεύτηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι χάλυβα, εξαιτίας παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που διαπίστωσε η ιταλική δικαιοσύνη.
Επί έναν μήνα το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, όπως και όλα τα υπόλοιπα του ομίλου ανά τον κόσμο, έμειναν χωρίς πρώτη ύλη. Μάλιστα, η Hellenic Steel είχε διακόψει τη λειτουργία της για έναν μήνα και στη συνέχεια λειτούργησε με μειωμένη παραγωγή, θέτοντας μέρος του προσωπικού σε διαθεσιμότητα.
Μέσα στο επόμενο διάστημα κατέφτασαν σταδιακά νέες ποσότητες χάλυβα και έτσι η διαθεσιμότητα του προσωπικού μετατράπηκε σε εκ περιτροπής εργασία. Παράλληλα, το αρχικό, δεσμευμένο φορτίο χάλυβα αποδεσμεύεται σταδιακά και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη φορτίο 15.000 τόνων πρώτης ύλης, για τις παραγγελίες πελατών της εταιρείας στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στην Τουρκία.

 

Advertisements