Ρωσοτουρκική κρίση: Απήγαγαν ρωσικό αεροπλάνο οι Τούρκοι – Έστειλαν Tu-160 οι Ρώσοι! 11-10-2012 04:45:28

Την ώρα που στην Αθήνα περίσσευαν τα καλά λόγα του Έλληνα υπουργου Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλου για τον νεοθωμανό Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου που αμφισβητεί ευθέως δικαιώματα και κυριαρχία της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ξεσπούσε μια άνευ προηγουμένου κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέεσεις, η οποία οδήγησε στην ματαίωση του ταξιδιού του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν στην Τουρκια και πρακτικά το «πάγωμα» των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Αιτία η τουρκική στάση στο θέμα της Συρίας και αιτία φαίνεται ότι ήταν η απαγωγή ρωσικού μεταφορικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά, τα οποία προσγείωσαν το αεροσκάφος στην Άγκυρα! Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία τολμά να κάνει κάτι τέτοιο και μόνο το γεγονός ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου Β.Πούτιν, η οποία προετοιμαζόταν επί πολλούς μήνες, δίνεςι μια πρόγευση του το πρόκειται να ακολουθήσει από πλευράς Μόσχας για αντίποινα.

Από την Αθήνα, όπου απολάμαβεν την ζεστή φικοξενία του ΥΠΕΞ ο Α.Νταβότουγλου δήλωσε με θράσος «χιλίων πιθήκων» ότι «Στο αεροσκάφος υπήρχουν είδη, τα οποία δεν είναι νόμιμα» χωρίς να διευκρινίζει τι δεν ήταν νόμιμο, αφού δεν υπάρχει καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να απαγορεύει διακίνηση παντός είδους υλικού προς την Συρία.

Μάλιστα ο Α.Νταβούτογλου έσπευσε να τονίζει ότι «Το θέμα αυτό δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας», αλλά μάλλον οι Ρωσοι έχουν διαφορετική άποψη: Πέρα από ένα οξύτατο διάβημα ακολούθησε την απαγωγή του αεροσκάφους και ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Τu-160 πέταξαν στην Μαύρη Θάλασσα κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (άλλη πηγή από την Μόσχα αναφέρει ότι ήταν Tu-22M).    

Mε απίστευτο θράσο ο Α.Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «Εδώ και πολλές εβδομάδες ανακοινώσαμε πως δεν θα επιτρέπει τη διέλευση στρατιωτικού υλικού προς τη Συρία, μέσω του εναέριου χώρου της και τόνισε πως το αεροσκάφος της Συρίας , εξαναγκάσθηκε να προσγειωθεί λόγω πληροφοριών που είχαν φτάσει στη χώρα περί μεταφοράς στρατιωτικού υλικού.

Το αεροσκάφος που μετέφερε 35 επιβάτες απήχθη από F-4Ε της τουρκικής Αεροπορίας και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας για να υποβληθεί σε έλεγχο και εν συνεχεία κρατήθηκε.

Ο Νταβούτογλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της χώρας του , από την Αθήνα είπε ότι το αεροσκάφος “Δεν τήρησε τους κανόνες της διεθνούς αεροπλοίας και γι΄αυτό το προσγειώσαμε”.

Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να περιοριστεί σε αυτές τις ενέργεις. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες σε ότι αφορά την καταγραφή των αντιδράσεων της «αρκούδας» απέναντι στην Τουρκία…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ  μετά περίπου 4 ώρες …

Επέστρεψε το συριακό Airbus στη Δαμασκό 11-10-2012 09:43:37

Η «θεατρική» παράσταση της Τουρκίας με το συριακό Airbus 320  έλαβε τέλος καθώς κράτησε μόνο λίγες ώρες. Ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο φορτίο του στο διεθνές αεροδρόμιο της Άγκυρας Esenboğa επιτράπηκε στο αεροσκάφος και τους επιβάτες να αναχωρήσουν για τον τελικό τους προορισμό σήμερα τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο έλεγχος δεν απέδωσε κάποιο απτό εύρημα παρά μια αόριστη αναφορά ότι κάποια δέματα περιείχαν τηλεπικοινωνιακό υλικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είναι επιβεβαιωμένες όμως τα δέματα αυτά κατασχέθηκαν, αλλά δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες για τον αριθμό των δεμάτων αυτών ούτε και για την προέλευση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών η αναχαίτιση του συριακού αεροσκάφους και η αναγκαστική προσγείωση που το υποχρέωσαν τα δύο τουρκικά F-16 έγινε κατόπιν «ισχυρών ενδείξεων» από πληροφορίες ότι το Airbus μετέφερε στρατιωτικό υλικό. Φαίνεται όμως πως οι πληροφορίες του Τούρκου υπουργού δεν ήταν καθόλου αξιόπιστες.

Η  αναχαίτιση του συριακού αεροσκάφους το οποίο προερχόταν από τη  Ρωσία έχει εξοργίσει τη Μόσχα και μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος Putin ακύρωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στην Άγκυρα μεταξύ 14 και 15 Οκτωβρίου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisements