Του Γιώργου Γάτου από την imerisia.gr

Τέλος στην καταβολή της πρόσθετης σύνταξης των 200 ευρώ – 600 ευρώ που καταβάλλει σήμερα το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ σε πρώην συνδικαλιστές αλλά και σε όσους εν ενεργεία εκπροσώπους εργαζομένων σωματείων, ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα και της ΓΣΕΕ είχαν τις προϋποθέσεις και σκόπευαν να διεκδικήσουν, συνταξιοδοτούμενοι, τα σχετικά ποσά, βάζει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης.

Την κατάργηση, από την 1η Νοεμβρίου, της καταβολής της ειδικής σύνταξης «λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας» που είχε θεσπιστεί με νόμο του… Μεταξά, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε ο υπουργός ότι θα προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή. «Η απόφαση είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων και θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας», ανακοίνωσε ο υπουργός.

Ποιους αφορά
Η κατάργηση αφορά τους προέδρους και γενικούς γραμματείς πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων, καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ με 12ετή θητεία, οι οποίοι είχαν αποκτήσει μία από τις παραπάνω ιδιότητες μέχρι και το 1999 («είναι εκατοντάδες» σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΚΑ). Επηρεάζονται, ωστόσο, και όσοι είχαν αξιώματα το 1998 και δεν τα έχασαν (ανεβαίνοντας στη συνδικαλιστική ιεραρχία) έως και σήμερα. Από το 1999 με το ν.2676, συγχωνεύθηκε ο κλάδος σύνταξης του Ταμείου Εργατικών Στελεχών στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, το οποίο ανέλαβε να ασφαλίζει και να καταβάλει τις συντάξεις στους συνδικαλιστές, εξαιρώντας μόνο όσους αποκτούν την ιδιότητα του εκπροσώπου συνδικαλιστικών οργανώσεων από το 1999 και μετά.

Ο ίδιος νόμος προέβλεψε, πάντως, και πρόσθετα οφέλη όπως την προσμέτρηση του χρόνου συνδικαλιστικής για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την εξαίρεση της ειδικής αυτής σύνταξης από τους περιορισμούς που ισχύουν για τους διπλοσυνταξιούχους. Η σύνταξη χορηγείται από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ από την Εργατική Εστία (ποσοστό των ετήσιων εσόδων) και εν μέρει από τους ίδιους τους συνδικαλιστές (συμβολικά ποσά σε σχέση με την παροχή).

Νόμος του… 1937
Το δικαίωμα των συνδικαλιστών σε σύνταξη δόθηκε για πρώτη φορά με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937 (ΦΕΚ 482 Α) με πρωτοβουλία του τότε Γραμματέα της ΓΣΕΕ και ταυτόχρονα υπουργού Εργασίας Αριστείδη Δημητράτου, ο οποίος ίδρυσε το Ταμείο Εργατικών Στελεχών. Το Ταμείο ενισχύθηκε οικονομικά το 1944, καθώς όλα τα Ταμεία υποχρεώθηκαν, με νόμο, να αποδίδουν με το 0,5% των εσόδων τους. Με νομοθέτημα του 1953 η σύνταξη δινόταν, εφόσον οι δικαιούχοι έχουν πραγματοποιήσει 750 ημερομίσθια και ήταν 55 ετών.

ΗΓΣΕΕ
«Ανθρακες ο θησαυρός» ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση του υπουργού έχει καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού αφορά λίγους παλαιούς πριν από το 1999 συνδικαλιστές».

«Οι απεργίες και οι αγώνες των συνδικάτων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές δεν πρόκειται να υποσταλούν από τέτοιου είδους στοχοποιήσεις και συκοφαντικές επιθέσεις», προειδοποίησε.

Eκπληξη από τις Βρυξέλλες
Eκπληξη για το γεγονός ότι στην Ελλάδα χορηγείται… συμπλήρωμα σύνταξης στους συνδικαλιστές με εισφορές που καταβάλλονται στο ΙΚΑ, εκφράζει η Κομισιόν. Πηγές από τις Βρυξέλες τόνισαν χθες ότι κάθε μέτρο, που διασφαλίζει την εξοικονόμηση πόρων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβάλλει στον στόχο της μείωσης των δαπανών, στον οποίο η τρόικα επιμένει. Οι Βρυξέλλες κατέστησαν παράλληλα σαφές ότι είναι αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών με ποιες επιμέρους παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν αυτές οι απαιτούμενες περικοπές, αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ρητή απαίτηση της τρόικας. Πάντως, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι από τη στιγμή που αυτές οι ειδικές επικουρικές συντάξεις χορηγούνται σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, είναι καίριας σημασίας το μέτρο να προωθηθεί δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας.

Advertisements