Οποτε πανικοβάλλομαι από τα «καινούργια», πάντοτε, οικονομικά μέτρα, όποτε μπαφιάζω από τις αερολογίες των πολιτικών, τις παρόλες των οικονομολόγων και τον στόμφο των αρθρογράφων που όλοι είναι ξερόλες, καταφεύγω – μόνη ελπίδα σωτηρίας – στους γελοιογράφους. Και δη στον κορυφαίο Κώστα Μητρόπουλο. Που με αδρές γραμμές και μια λιγόλογη λεζάντα φτάνει στην καρδιά των γεγονότων – στην ουσία τού τι συμβαίνει. Και όλα αυτά, με το καταπληκτικό εργαλείο του χιούμορ. Που είναι άμεσο. Και δεν χρειάζεται κανενός είδους διαμεσολάβηση για να σκορπίσει το γέλιο. Και να προβληματίσει συνάμα.
Εχω τώρα μπροστά μου μια γελοιογραφία του που δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και την κράτησα στα χαρτιά μου. Για να τη βλέπω κάθε φορά που η διάθεσή μου είναι στο μηδέν και έχω ανάγκη ν’ ανοίξω ένα παράθυρο για να μη σκάσω από στενοχώρια, από τα αδιέξοδα που με απειλούν. Μας απειλούν. Και μολονότι οι γελοιογραφίες δεν προσφέρονται για περιγραφή – πώς να περιγράψεις μια ματιά, μια έκπληκτη φάτσα, ένα σταύρωμα των χεριών γεμάτο απελπισία; -, εγώ θα το επιχειρήσω.
Εσωτερικό σπιτιού. Ο οικοδεσπότης, ηλικιωμένος, στέκεται όρθιος, ακουμπώντας με τα μπράτσα του σε μια μαγκούρα. Εχει κατάλευκα μουστάκια. Τα μάτια του είναι σακουλιασμένα. Κι από το ύφος του καταλαβαίνει κανείς πως είναι ζοχαδιασμένος. Ετοιμος να εκραγεί. Να διαμαρτυρηθεί και πιθανόν να βρίσει. Δίπλα του στέκεται η πανικόβλητη γυναίκα του. Σαν την Αγλαΐα μοιάζει, τη σύζυγο του Καραγκιόζη. Φοράει παντόφλες, φοράει ποδιά και η ρόμπα της έχει ένα τεράστιο μπάλωμα. Πίσω της, μια φουκαριάρα καρέκλα και από κάτω κρυμμένη, φοβισμένη, μια γάτα.
Μερικές λεπτομέρειες του σπιτιού: ένα κομοδινάκι με μια φωτογραφία και ένας πάγκος με ένα αμπαζούρ και ένα φτηνό κηροπήγιο με κερί, για ώρα ανάγκης. Υπάρχει, όμως, πέρα από το αντρόγυνο και ένα άλλο πρόσωπο στη σκηνή. Ενας εφοριακός. Με τσάντα που γράφει «Οικονομικό Επιτελείο», σκούρο σακάκι, γραβάτα, γυαλιά και μια νευρικότητα στο δεξί του χέρι. Το αριστερό του δεν το βλέπουμε γιατί ο Μητρόπουλος το ‘χει χώσει βαθιά στην τσέπη του παντελονιού τού γηραλέου οικοδεσπότη.
Λέει τώρα ο εφοριακός, προσπαθώντας να εξηγήσει στον οικοδεσπότη, τη γυναίκα του και τη γάτα τι ψάχνει στην τσέπη του γηραλέου νοικοκύρη του σπιτιού: «Μα, τι θέλετε να κάνουμε; Ψάχνουμε να βρούμε 11,8 δισ.!». Και η απροσδόκητη, αλλά και τολμηρή απάντηση του γέροντα με τη μαγκούρα: «11,8 δισ. δεν το βλέπω! Τρία, όμως, θα βρείτε!»
tanea.gr-Λευτερης Παπαδόπουλος
Advertisements