Οι αφέντες αποφάνθηκαν. Οχι στο ευρωομόλογο. Οχι, όχι μη βιάζεστε να κατακρίνετε τους Γερμανούς. Το νάιν το υπαγορεύει η «Αγία Τριάδα» των οίκων αξιολόγησης και οι Γερμανοί ως σκληροί συμφεροντολόγοι που θέλουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να λειτουργεί για το δικό τους συμφέρον, αρπάζουν την ευκαιρία και προβάλλουν ανιστόρητες και επικίνδυνες αρνήσεις. Κι αυτό παρότι είναι φανερό, διά γυμνού οφθαλμού πλέον, πως χωρίς το ευρωομόλογο και την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει κίνδυνος η Ευρωζώνη, ενδεχομένως και η Ενωση να χαρακτηριστούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως ένα ακόμα αποτυχημένο πείραμα νομισματικής ένωσης.

Ακούγαμε για την πλήρη επικράτηση των οίκων επί των ευρωπαϊκών κρατών και των Ευρωπαίων πολιτικών. Ομως, το θέμα έκανε ακόμα σαφέστερο ο Γιούργκεν Σταρκ, αποκαλύπτοντας ταυτοχρόνως και τη γερμανική απληστία. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε πως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί την κυκλοφορία του ευρωομολόγου, γιατί θα χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ των οίκων και θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού. Μπίνγκο! Αν επιμηκύνουμε τον συλλογισμό του Σταρκ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κρίση βολεύει τους Γερμανούς, γιατί δανείζονται ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, όταν για τους Ιταλούς και τους Ισπανούς το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από 6%.

Αλλά με τέτοια μυαλά, όχι μόνο κινδυνεύει να διαλυθεί η Ευρωζώνη, αλλά δικαιώνεται και ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, όταν ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η Γερμανία είναι ένας γίγαντας με μυαλό νάνου.

lyrtso@pegasus.gr

Advertisements