«Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Περσίας τον 5ο π.Χ αιώνα που περιγράφει ο Ηρόδοτος αποτυπώνει την αντίθεση μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, που συνεχίστηκε για χιλιετίες. Η Ελλάδα είναι χριστιανική, Ανατολική Ορθόδοξη, και “πνευματικά” πιο κοντά στη Ρωσία αλλά ταυτόχρονα κοντά και στη Δύση».

Το συνήθως “ανθελληνικό” αμερικανικό think tank Stratfor, δημοσιεύει ανάλυση του Robert Kaplan για την Ελλάδα, η οποία μέσα από μια ιστορική αναδρομή καταλήγει σ’ ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα και ταυτόχρονα προειδοποίηση: «μην αφήσετε την Ελλάδα να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας, η οποία θα τη χρειαστεί όταν χάσει την Συρία».

Ο Kaplan υποστηρίζει ότι τα «επόμενα χρόνια το γεωπολιτικό παιχνίδι θα παιχτεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα». Στην ανάλυσή του ο Robert D. Kaplan αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι εκεί που η Δύση αρχίζει και τελειώνει. Η Δύση -ως ένα ανθρωπιστικό ιδανικό- ξεκίνησε στην αρχαία Αθήνα, όπου η συμπόνια για τον άνθρωπο άρχισε να αντικαθιστά τη βιαιότητα των γύρω πολιτισμών της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας».

Ο Kaplan καταλήγει στο συμπέρασμα που γράφαμε στην αρχή λέγοντας ότι η Δύση δεν μπορεί να θεωρεί “δεδομένο τον πολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας”. «Για παράδειγμα, οι Κινέζοι έχουν επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, και οι οικονομικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Κύπρο είναι πολύ στενοί», αναφέρει και κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τους Δυτικούς επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα με έλλειψη ρευστότητας και η Ρωσία με χρήμα να δώσει, είναι μια κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει θέμα.

Ποιο είναι αυτό; «Να μπορέσει η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές βάσεις του Αιγαίου, ειδικά αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Συρία σε ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος. Με άλλα λόγια, αυτό το σημείο της γεωγραφίας και της γεωπολιτικής, η Ελλάδα, θα είναι στο παιχνίδι για τα επόμενα χρόνια», κλείνει την ανάλυσή του.

liako.gr

Advertisements