γραφει ο αρισταρχος

Γιατί τόση πρεμούρα για το νέο που έρχεται. Έτσι γίνεται, έτσι γινόταν πάντα. Η ανανέωση είναι η ίδια η ζωή. Χωρίς αυτήν τα πάντα είναι νεκρά.

Ο ερχομός μια νέας πολιτικής δύναμης τρομάζει, φοβίζει. Οι αντιδράσεις είναι πέραν του δέοντος, με βαρείς χαρακτηρισμούς και ιδιαίτερα από πολιτικούς που πέρασαν σχεδόν μισό αιώνα συμβάλλοντας θετικά ή αρνητικά στην μοίρα του τόπου.

Να γυρίσω πίσω στην μεταπολίτευση με την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό στίβο. Τις άχρωμες πρώτες συγκεντρώσεις. Τον πόλεμο που του γινόταν από τα άλλα κόμματα. Θυμάμαι, έδειχναν από γιορτές τις νεολαίας του ΠΑΣΟΚ φωτογραφίες να κυριαρχούν του Μαρξ, Έγκελς κλπ. Δακτυλοδεικτούσαν με την λεζάντα. Να οι κρυφοκουμουνιστές που θα μας οδηγήσουν στο παραπέτασμα, θα κλείσουν τα σύνορα.

Ερχόντουσαν νέα παιδιά στους τόπους δουλειάς για να μοιράσουν διαφημιστικά του ΠΑΣΟΚ και τους έβλεπαν λίγο πολύ σαν εξωτικά προς αφορισμό.

Στην βουλή ο Αντρέας έδινε Ομηρικές μάχες, κυρίως με τον Καραμανλή για να επιβάλλει την ισότιμη παρουσία του. Έκανε επεμβάσεις που του έδιναν πόντους για να φτάσει το 1981 και να ψηφιστεί με το 48% του Ελληνικού λαού.

Τεράστιο το ποσοστό για ένα κόμμα που έκλεψε όλα τα συνθήματα της Αριστεράς. “Έξω από το ΝΑΤΟ” “Έξω απ’ την ΕΟΚ” “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στο ίδιο συνδικάτο” και άλλα ένα σωρό.

Τρόμαζε τον Έλληνα πολίτη που ερχόταν από περίοδο αντικουμουνιστικής υστερίας. Κι όμως το ψήφισαν το 48%! Ο κόσμος διψούσε για καλυτέρευση της ζωής του. Ζητούσε το νέο, το άφθαρτο.

Άκουγα έναν δημοσιογράφο να λέει “Δεν θα αλλάξει στο σύστημα σχεδόν σε τίποτε, μόνο που θα σπάσουν κάποια αποστήματα” Έτσι δεν έγινε και με το ΠΑΣΟΚ; Θυμάμαι τον Φλωράκη, γραμματέα του ΚΚΕ τότε να λέει “ Το ΠΑΣΟΚ έκανε ότι θα έκανε μια ανοιχτομάτα δεξιά κυβέρνηση”

Σάμπως τώρα με τον ερχομό του νέου τι θα γίνει; Απλά, θα σπάσουν κάποια αποστήματα. Θα ανανεωθεί η πολιτική ζωή με νέες ιδέες, νέες προτάσεις πάνω σε νέα κλισέ.

“Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά …” Ας το πάρετε απόφαση με μεγαλοκαρδία κε Φλωρίδη. Γιατί δηλώσεις του τύπου “Όλο το παρασιτικό ΠΑΣΟΚ πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ” δεν βοηθούν σε τίποτα. Αμαυρώνετε το ήδη βλαμμένο ονόρε σας με τις κατά καιρούς ανόητες ατάκες σας , κε Πάγκαλε, λέγοντας τα ανήκουστα “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στο 20% θα αρχίσουν οι εκτελέσεις”.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σαν έξυπνος που είναι, έπιασε τον παλμό του τόπου το 2012 όπως διαμορφώθηκε από την ανικανότητα αυτών που διαχειρίστηκαν την τύχη του. Γι αυτό και κάνει στροφή  180 μοιρών μιλώντας για “υπεύθυνη” κεντροαριστερή κυβέρνηση. Τώρα, ποιά είναι η ανεύθυνη κεντροαριστερά, έ λίγο σαν κακία μοιάζει.

Η ανανέωση, η πρόοδος έρχεται μόνο με το νέο. Το παλιό φεύγει, σάπισε. Είναι παλιό! Ας είμαστε πιο δεκτικοί γιατί αυτή η άρνηση της αποδοχής δείχνει συντηρητισμό. Και ποιός τον θέλει. Έτσι δεν είναι;

Advertisements