Ανήμερα της τραγικής επετείου ξεκίνησε η κατασκευή νέας σαρκοφάγου στον μοιραίο αντιδραστήρα

Ανήμερα της επετείου της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην Ιστορία, η Ουκρανία άρχισε την Πέμπτη την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου γύρω από την κατεστραμμένη Μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. Το τσιμεντένιο περίβλημα που κατασκευάστηκε πρόχειρα μετά το δυστύχημα έχει παρουσιάσει ρωγμές, από τις οποίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργής σκόνης.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς ήταν παρών στην τελετή θεμελίωσης, βαθιά μέσα στη ζώνη εκκένωσης γύρω από το Τσερνόμπιλ, μια μολυσμένη περιοχή έκτασης 2600 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια Ουκρανία.

Είκοσι έξι χρόνια μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4, ο απολογισμός της τραγωδίας παραμένει ακόμα ασαφής.

Σύμφωνα με αναφορά που δημοσίευσαν το 2005 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και άλλοι επίσημοι φορείς, 26 εργάτες που διαχειρίστηκαν την κρίση τις ημέρες μετά το ατύχημα πέθαναν λόγω έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Η προαναφερθείσα αναφορά εκτιμούσε επίσης ότι προκλήθηκαν 4000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή σε παιδιά, ωστόσο παραμένει ασαφές αν αυτή η παρατηρούμενη αύξηση ήταν πραγματική, ή αν οφείλεται στην καλύτερη καταγραφή των περιστατικών καρκίνου.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, την οποία αμφισβητεί η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του κινδύνου λευχαιμίας ή συμπαγών καρκινικών όγκων.

Το νέο κέλυφος από μπετόν και χάλυβα θα έχει ύψος 105 μέτρα, μήκος 150 μέτρα και πλάτος 260 μέτρα.

Η νέα σαρκοφάγος και οι γύρω εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ένας χώρος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θα κοστίσουν περίπου 1,31 δισ. δολάρια και θα ολοκληρωθούν το αργότερο ως το 2015, όπως έγινε γνωστό από ουκρανούς αξιωματούχους.

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Μετά την ολοκλήρωση της νέας σαρκοφάγου, οι αρχές ενδέχεται να επιχειρήσουν να απομακρύνουν το παλιό περίβλημα αλλά και την άγνωστη ποσότητα ραδιενεργών υλικών που παραμένουν στο διαλυμένο δάπεδο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Advertisements