Ένας στους τρεις Έλληνες πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, αϋπνία, κατάθλιψη λόγω χρεών ή ανασφάλειας ή ανεργίας. Το 23% των ατόμων  με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Η χρήση φτηνών ουσιών, όπως το χασίς και το αλκοόλ, γίνεται για πολλούς μονόδρομος. Ολοένα περισσότεροι Έλληνες βάζουν την υγεία τους στο περιθώριο, σε αρκετές δε περιπτώσεις ακόμη και την υγεία των παιδιών τους -είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνονται συνεχώς οι εμβολιασμοί των Ελληνόπουλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα protothema.gr, στοιχεία των επιστημονικών μελετών που έρχονται στη δημοσιότητα  -όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Δημόσια Υγεία-  επιβεβαιώνουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες. 

 Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί προσδιορίζουν τις νέες ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τις ψυχικές διαταραχές. «Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όχι μόνο οι άνεργοι, όπως ήταν μέχρι τώρα ο κανόνας, αλλά και όσοι βρίσκονται λόγω επαγγέλματος στο φάσμα της επαπειλούμενης ανεργίας, όσοι έχουν δάνεια και χρέη, οι  ασθενείς με χρόνια ψυχικά προβλήματα  που απορρυθμίζονται και υποτροπιάζουν. Επίσης, οι συνταξιούχοι αποτελούν ομάδα κινδύνου καθώς  φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης σε οικονομικό και συνεπώς σε ψυχικό επίπεδο. Τέλος, ιδιαίτερη ομάδα αποτελεί ο γυναικείος πληθυσμός, καθώς τείνουν να μειώνονται οι αντοχές που είχαν δείξει μέχρι τώρα οι γυναίκες απορροφώντας τους κραδασμούς στο πλαίσιο της οικογένειας» αναφέρει ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), κ. Γιάννης Κυριόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής στη διάρκεια του συνεδρίου, το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Μάλιστα, φαίνεται πως το ύψος  του χρέους σχετίζεται  με τις βλαπτικές μεταβολές στην ψυχική υγεία, καθώς όσο πιο επαχθείς είναι οι όροι του δανείου στην παρούσα φάση για κάθε άτομο, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η κατάστασή του. «Τα χρέη σήμερα αποτελούν μεγαλύτερο βάρος για την ψυχική υγεία των Ελλήνων από ό,τι το χαμηλό εισόδημα, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ως μείζον παράγοντα κινδύνου για ψυχικό νόσημα» λέει ο καθηγητής.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών και ως προς τη χρήση ουσιών και αλκοόλ το επόμενο διάστημα στη χώρα. «Η οικονομική κρίση θα προκαλέσει πολύ μεγάλες μεταβολές στη χρήση ουσιών, εννοείται προς το χειρότερο. Έχει διαπιστωθεί ότι η οικονομική δυσπραγία αλλάζει την κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ ως προς το είδος και τον τρόπο χρήσης» λέει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής, πρόεδρος του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), κυρία Μένη Μαλλιώρη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που έχει στη διάθεσή της, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση της χρήσης φτηνών ουσιών όπως η κάνναβη (χασίς). Τόσο η χρήση αλκοόλ, όσο και η χρήση ναρκωτικών, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ποσοστού  αυτοκτονιών.

Τα περιστατικά κατάθλιψης έχουν αυξηθεί κατά 118% την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Ανάλογη είναι η αύξηση στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. «Από το φθινόπωρο του 2010  καταγράφεται μεγάλη αύξηση των προσελεύσεων με αγχώδεις εκδηλώσεις και ήπια κατάθλιψη. Εξυπηρετούμε άμεσα τα επείγοντα περιστατικά. Παραμένουν ωστόσο εκατοντάδες σε εκκρεμότητα, ο χρόνος αναμονής για ραντεβού πλέον φτάνει τον ένα μήνα, ενώ πριν από τρία χρόνια δεν ήταν παρά δυο –τρεις μέρες» λέει ο κ. Δημήτρης Πλουμπίδης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βύρωνα, ένα από τα πλέον δημοφιλή και ανοιχτά Κέντρα.  Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον  Οκτώβριο του 2011 επανέρχεται στο Κέντρο πολύ μεγάλος αριθμός  ασθενών που υποτροπίασε αλλά και νέοι ασθενείς που δεν  μπορούν να πληρώσουν ιδιώτη γιατρό / ψυχολόγο. Πλέον, η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά άτομα που έχουν χάσει την εργασία τους και αναζητούν τρόπους επιβίωσης, ψυχικής και συναισθηματικής.

Η μελανή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα αλλάζει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα θέματα της υγείας τους. Άνθρωποι προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, όταν πλέον η κατάστασή τους έχει φτάσει στο… απροχώρητο και τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα ώστε δεν μπορούν να τα αγνοήσουν. Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30% η χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, και κυρίως επισκέψεις σε γυναικολόγους, οδοντιάτρους, ακόμη και παιδιάτρους. Πτώση κατά 15% καταγράφεται επίσης στις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το ποσοστό αυτό ωστόσο δεν έχει κατευθυνθεί προς το ΕΣΥ –στο σύστημα δημόσιας υγείας η κίνηση είναι μεν αυξημένη αλλά δεν ξεπερνά το 17%.

Άλλο στοιχείο ενδεικτικό της επικίνδυνης τάσης που καταγράφεται σε ό, τι αφορά την παραμέληση της υγείας των πολιτών είναι ότι μειώνεται συνεχώς η εμβολιαστική κάλυψη των Ελληνόπουλων!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisements