Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει ραγδαία στη Θεσσαλονίκη. Οι χωρικοί στα σιτοχώραφα της δυτικής πλευράς της πόλης βλέπουν, έκπληκτοι, ανθρώπους…

με κοστούμια ή φόρμες εργασίας, κάποιοι από τους οποίους μιλούν ξένη γλώσσα, να βαδίζουν στους χωματόδρομους, μετρώντας, συζητώντας, υπολογίζοντας. Είναι η εποχή που ο Τόμας Πάπας «ανακαλύπτει» τη Θεσσαλονίκη.

Λίγο μετά τα μέσα του αιώνα, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, Μακεδόνας στην καταγωγή, αποφάσισε το δεύτερο διυλιστήριο της χώρας να χωροθετηθεί στη Θεσσαλονίκη. Ζητήθηκαν λοιπόν, προτάσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίες να περιλαμβάνουν και παράλληλες επενδύσεις. Στην πρόκληση απάντησε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τόμας Πάπας και κάπως έτσι φτάσαμε στις 10 Μαΐου 1964, ημερομηνία κατά την οποία -υπό πρωθυπουργία Γ. Παπανδρέου, πλέον- ετέθη ο θεμέλιος λίθος του βιομηχανικού συγκροτήματος «Esso Pappas», που λειτούργησε το 1966.

Μέσα σε μια πενταετία, η περιοχή θα αλλάξει εντελώς: στα χωράφια θα ξεφυτρώσουν τεράστια κτίρια, μηχανές, καμινάδες και χαοτικές αποθήκες. Είναι η εποχή της ταυτόχρονης εγκατάστασης, στην πόλη, των βιομηχανιών «Esso Pappas», «Ethyl», «Hellenic Steel» και «Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος», ενώ λίγο αργότερα ακολουθεί η «Goodyear».

Τα «καραβάνια» ανθρώπων που καταφθάνουν από τα χωριά για να δουλέψουν στα εργοστάσια συμβάλλουν σε μια πληθυσμιακή «έκρηξη»: ο πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος θα αυξηθεί κατά σχεδόν 40% σε μια δεκαετία (1961-1971).

Κάποιοι από τους ανθρώπους που καταφθάνουν στην πόλη βρίσκουν, ωστόσο, τα ογκώδη και θορυβώδη μηχανήματα …τρομαχτικά, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις εταιρίες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξεύρεση εργατών!

Σε κάθε περίπτωση, είναι η περίοδος της βιομηχανικής άνθισης της Θεσσαλονίκης (1960-1990), της ανάκαμψής της μετά το τριπλό χτύπημα του Παγκοσμίου/Κατοχής, της εξόντωσης της ισχυρής εβραϊκής κοινότητας και του εμφυλίου.

Αγγελιοφόρος

Advertisements