Hellenic Steel 1972


Γράφει ο Πασχάλης Μωυσιάδης

Η Hellenic Steel όπως την γνώρισα στις 1/7/1972

Το 1972 ήταν η χρονιά που έπιασα δουλειά στην Ελληνική εταιρεία χάλυβος. Τα κτίρια του εργοστασίου ήταν σχεδόν τα μισά απ’ ότι είναι σήμερα.

Υπήρχαν τρία έλαστρα τα 38”Mill, 42”Mill και 54”Mill. Στην μεγάλη επέκταση που έγινε το 1981 και τα τρία αντικατεστάθησαν από ένα τετραπλό, το σημερινό 4Stand Tandem Cold Mill.

Η Γραμμή Αποξείδωσης (Pickling Line) ήταν η μισή από ότι είναι σήμερα και βρισκόταν στο ίδιο μέρος που είναι και σήμερα.

Υπήρχαν δύο γκρούπ Φούρνων (Annealing). Οι Φούρνοι της Wellman και της Ferre. Ήταν στην ίδια ευθεία με τα έλαστρα και έφταναν μέχρι το Έλαστρο Επιφανειακής Σκλήρυνσης (Unitemper Mill) . Ο χώρος σήμερα χρησιμοποιείται σαν Coil storage.

To Unitemper Ξηλώθηκε και πουλήθηκε. Η συνέχειά του ήταν η είσοδος της Γραμμής Επικασσιτέρωσης (Electrolytic Tinning Line) η οποία το 72 ήταν σχετικά μικρή. Αργότερα επεκτάθηκε με την επίβλεψη του Στέλιου Ζώρη.

Ανάμεσα στα Έλαστρα και την Pickling ήταν η Γραμμή Ηλεκτρολυτικού καθαρισμού (Cleanning Line). Πολύ μικρότερη από την σημερινή που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Pickling.

Υπήρχε μια απαρχαιωμένη μηχανή Γαλβανισμού με αυλακωτήρι στην έξοδο για κυματοειδείς λαμαρίνες. Μόνιμα χαλασμένο με μόνιμα επισκευαστή τον Στέλιο .

Από την μέσα μεριά προς την Tinning Line ήταν 4 ψαλίδια. Το Hot Rolling Slitting Line, Cold Rolling Slitting Line, 48”Shear Line και New Cutting Line

Τοπογραφικά δηλαδή και μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο την παλιά που άρχιζε λίγο πριν από το σημερινό Garage, συναντούσες

-Φορτώσεις (Shipping) Αριστερά την Tinning Line με τα δύο βοηθητικά τμήματα το Ξυλουργείο και το χυτήριο του κασσιτέρου.

-Αριστερά και συνέχεια της Tinning υπήρχε το έλαστρο του Temper με το τμήμα συντήρησης των Γερανών στο πλάϊ .

– Αμέσως μετά άρχιζαν οι Φούρνοι

-Και τέλος τα τρία έλαστρα με το Τμήμα του Ηλεκτρολογικού στο πλάϊ.

-Απέναντι από τα έλαστρα στην δεξιά από την είσοδο πλευρά ήταν η Pickle Line. Και από πίσω ακριβώς τα βοηθητικά τμήματα της Συντηρήσεως, Αποθήκης, Roll Shop.

-Κατεβαίνοντας προς τα κάτω ήταν το Γαλβανιστήρι και τα ψαλίδια. Στο πλάϊ κολλημένα πάνω στο εργοστάσιο ήταν τα γραφεία του Production.

Τα τμήματα επεξεργασίας  του νερού(Acid Water, Oily Water,Cooling Tower, Demiralization) καθώς και το τμήμα παραγωγής HNX των Φούρνων ήταν εκεί που είναι και σήμερα (Utilities)

Το Ιατρείο και τα αποδυτήρια ήταν εκεί που είναι τώρ,α συν ένα παράρτημα εκεί που είναι η Αποθήκη μαζί με ένα γηπεδάκι μπάσκετ. Δίπλα στο Ιατρείο ήταν και το Μαγειρείο.

Απέναντι από το ξυλουργείο ήταν τα γραφεία του εργοστασίου. Μια μεγάλη παράγκα.

Όπως παραγκούλα ήταν και το φυλάκιο της Πύλης και αμέσως μετά η πλάστιγγα..

Το ωράριο ήταν διπλό. Το ένα αφορούσε τους εργαζόμενους στην παραγωγή και ήταν τρεις βάρδιες  07:00-15:00, 15:00-23:00, 23:00-07:00. Το συμβατικό ωράριο ήταν 48 ώρες την εβδομάδα. Έξη ημέρες την εβδομάδα.

Το άλλο αφορούσε τους εργαζόμενους στα γραφεία και ήταν 07:30 -16:00. Η μισή επί πλέον ώρα ήταν για το μεσημεριανό φαγητό. Το οποίο καταστρατηγούνταν σε μία ώρα ή περισσότερο. Το φαγητό ήταν προσεγμένο από τον μάγειρα τον Θόδωρο. Στο ταμείο, η πάντα χαμογελαστή Βάσω με ένα πιρούνι στο χέρι για έρευνες σε ύποπτα κουπάκια με πιλάφι. Μήπως και κρύβονταν κανένα μπιφτέκι.

Οι ώρες  απασχόλησης  47.5 έξη ημέρες την εβδομάδα με απασχόληση το Σάββατο 07:30-12:30.

Υπήρχε ομάδα Μπάσκετ και ομάδα ποδοσφαίρου. Κάθε χρόνο γινόταν ο αποκριάτικος χορός, την τελευταία Κυριακή της Απόκρεω και με αργία για την πρωινή βάρδια την καθαρή Δευτέρα. Υπήρχαν και οι ετήσιες μονοήμερες εκδρομές του καλοκαιριού.

Γενικός Διευθύνων Σύμβουλος ήταν ο κ. Αλέξανδρος Τικτόπουλος

Προσωπάρχης ήταν ο κ. Κρίτων Εξακουστός

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s